Драгомил Георгиев представи сборника си с разкази „Двойката”

В библиотеката се състоя премиера на сборника с разкази „Двойката“ на Драгомил Георгиев, преподавател, изследовател, автор на христоматии и учебни помагала, литературен критик, председател на Сдружението на писателите в Добрич

Драгомил Георгиев представи сборника си с разкази „Двойката”

Книгата представи Атанаска Георгиева, учител по български език и литература в ЧПГ „Райко Цончев“, автор на сборник с есета.


Директорът на библиотеката Теодора Денкова приветства гостите и автора като благодари за дългогодишното партньорство със Сдружението на писателите и с образователните интитуции в града.

Атанаска Георгиева определи дебютния сборник като книга за съдбата, с дълбоки корени - свързани с Добруджа и добруджанското, а голямата тема в нея - съдбата на човешкото, на съпричастността, на доброто, което не е даденост, а създаденост. Тя поздрави Драгомил Георгиев за избора на заглавие, за нея „Двойката“ придобива многозначност в различните разкази, преминава през годините в училище и продължава в живота, тя е като любовта - ранява, но и изгражда. „Без да идеализира историческото време, Драгомил Георгиев обединява разказите около темата за Добруджа и поднася на читателя есеистика, публицистика, история и литература в едно издание“.

За добрата атмосфера допринесоха музикалните изпълнения на Диян Димитров, китара, който поднесе на публиката песни по текстове на Йордан Кръчмаров и Красимир Бачков. Ученици от ЧПГ „Райко Цончев“, заедно със своята учителка Атанаска Георгиева прочетоха откъси от разказите „Необходимата корекция“ и „Добруджанката“.

Много приятели и почитатели на Драгомил Георгиев имаха възможност за поздравят автора и да получат автограф от него. Изданието е във фонда на библиотеката и очаква своите читатели.