Добруджанският съюз на зърнопроизводителите се подготвя за Ден на полето за трета поредна година

Мащабното земеделско събитие стартира през 2022 г. и се разраства непрекъснато. Много изненади, игри и забавления очакват отново гостите на Ден на полето

Добруджанският съюз на зърнопроизводителите се подготвя за Ден на полето за трета поредна година

Земеделското изложение на техника, семена, торове и др., което се организира от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, е единственото в България, на което могат да бъдат видени селскостопански машини в работен режим в реално време. „Това демо, което правим с толкова много машини, ни прави уникални. Това искахме да постигнем, когато тръгнахме да се занимаваме с тази идея и да създаваме тази платформа“, споделя председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. По думите й е чудесно, че нейните колеги са се съгласили да участват в Ден на полето, защото конкуренцията всъщност е хубаво нещо. В Ден на полето 2024 г. ще се видят най-добрите хибриди за царевица и слънчоглед, като гостите ще могат да се срещнат с почти всички компании за семена. Заявка за участие до този момент са подали 11 такива компании. Участници в изложението ще бъдат и производители на торове и почвени подобрители. Демо полето ще бъде на площ от около 70 дка. В Ден на полето 2023 г. участие са взели над 60 фирми, като за тазгодишното издание се очаква техният брой да е приблизително толкова. Радостина Жекова кани и всички свои колеги, които до този момент, не са взели участие в изложението. 
Голямото откриване на Ден на полето ще бъде на 23-ти юли в землището на с. Попгригорово. „Ще дадем възможност на всички, които обичат да пеят, да го направят и това ще бъде нашата изненада в третата последна вечер“, допълва Радостина Жекова. 
Вторият ден, 24-ти юли, ще бъде посветен отново на децата. „Това е едно уникално преживяване поне за мен. Децата наистина трябва да знаят, че природата е част от тях и трябва да са част от земеделието. Децата трябва да знаят, че могат да се напрашат и това да е хубаво, трябва да знаят как стават брашното и хлябът, който мама купува от магазина, как се получава“, споделя Радостина Жекова.
Ден на полето тръгна като идея и организация съвсем спонтанно преди години и вече увличаме и наши колеги, защото тази година имаме нова точка и това е Бургас, така че ние растем и ставаме все по-добри, надявам се“, посочи председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. В Бургас изложението ще се проведе на 28-30-ти май с демонстративни полета от пшеница.