Преглед на печата

Вестниците днес са обединени от темата за трагедията в харманлийско. Прокуратурата ще разследва кой е виновен за 11-те жертви.

Преглед на печата
в. "ДНЕВЕН ТРУД"
Триметрово цунами погълна 11 души
Божидар Събев
Триметрово цунами погълна две села и уби най-малко 11 души вчера сутринта.
Трагедията стана в харманлийските села - Бисер и Иваново, където десетки къщи бяха наводнени. В Южна България реки заляха основни пътища, в четири области беше обявено бедствено положение, граничният пункт с Турция при Капъкуле беше затворен, а съседите предупредени да чакат приливна вълна и при тях, защото поне 6 язовира преляха.в.

"24 ЧАСА"
11 жертви дотук, градове и села под вода
Николай Грудев, Екатерина Терзиева
Бедстващото с. Родопи, което е залято от придошлата Марица. СНИМКА: ВВС, МО
Най-малко 11 души намериха смъртта си, заради пороите, излезлите от коритата си реки и скъсана дига на язовир в Хасковска област вчера.
Невиждана трагедия сполетя харманлийското село Бисер. В 7,30 часа сутринта вчера се скъса стената на язовира до село Иваново. Точно час по-късно близо 3-метровата вълна заля цялото село Бисер, като преди това бе помела частично Иваново и Лешниково.

в. "СТАНДАРТ"
Още дузина язовири бомби
Потопът взе жертви, половин България пред наводнение
Язовири като бомби хвърлиха в ужас половин България. Първи скъса дига "Иваново". За броени минути триметрова вълна помете харманлийското село Бисер. До късно снощи жертвите бяха седем, а още четирима се издирваха. Цял ден вчера армейски хеликоптери и екипи на "Гражданска защита" спасяваха хора от покривите и високите етажи на потопените къщи. Още поне дузина големи язовири цъкат като бомби преди очакваните днес дъждове в Южна България. Пред скъсване е стената на язовир "Орешец", който също е собственост на община Харманли.

в. "НОВИНАР"
Водата погълна осем жертви
Южна България застрашена от наводненията
Най-малко осем души загинаха вчера след наводнения в Хасковска област. Министерският съвет ще вземе решение да помогне на пострадалите, увери премиерът Бойко Борисов, който посети залятото от язовир село Бисер. Селцето потъна под водната стихия, след като стената на яз. "Иваново" се скъса вчера сутринта.
в. "КЛАСА"
България е втора в ЕС по най-нисък държавен дълг
Гърция, Португалия и Ирландия продължават да увеличават задълженията си въпреки приетите мерки за икономии
България се нареди сред отличниците в ЕС по най-нисък държавен дълг. Според официалните данни на Европейската статистическа служба Евростат за третото тримесечие задълженията на страната ни са 15 на сто от БВП, или 11,37 млрд. лв., което ни поставя на второ място сред страните членки. Преди нас е единствено Естония, която има 6,3% дълг, или едва 953 млн. евро. Припомняме, че в бюджета за изминалата година се предвиждаше максималният размер на държавния ни дълг да не надвишава 14,3 млрд. лв., или 18,6% от БВП.
в. "ДУМА"
Полицаи: Кабинетът задълбочава проблемите
Действията на Дянков са неразумни, категорични са от организацията, искат среща с Борисов
С действията си кабинетът задълбочава проблемите на служителите във вътрешното министерство, заявиха вчера от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР). В сектор "Сигурност" продължават да се осъществяват реформи при пълна липса на социален диалог и съгласуваност със социалните партньори, категорични са от синдиката. Според тях социалният диалог в МВР изчерпва възможностите си, а в резултат на неразумните действия на Симеон Дянков в сектора възниква сериозно напрежение, което спешно трябва да бъде овладяно.

в. "СЕГА"
„Пълното безхаберие на властите взе нови 9 жертви"
За пореден път скъсана стена на язовир се превърна в национално бедствие, и отново никой не пое отговорност за наводненията
Престъпната небрежност на институциите у нас взе нови жертви. 9 души загубиха живота си във водите на поредния прелял язовир - "Иваново". Водата помете цели села в Хасковско, животът на стотици бе застрашен. Цяла Южна България се оказа под вода от преливащи реки и язовири. Тъй като бедствието се повтаря всяка година, то не бе изненада за институциите. Никой обаче не пое вина - нито за конкретния случай, нито за бездействието при натрупването на проблемите през годините. След установяването на точния брой на жертвите България за пореден път ще бъде в национален траур.

в. "ТЕЛЕГРАФ"
„ПОТОП"
Четвърт България е застрашена от наводнения, след като нивото на Марица се покачи до максимума, а реката преля край Свиленград и заля улиците на града. Заради топенето на снега и обилните валежи се очаква днес нивото й, както и това на реките, които се вливат в нея, да продължи да расте. Водният ад погреба цяло село. В часа сутринта стената на язовир „Иваново" се скъса u заля харманлийското с. Бисер. Стихията уби 9 от жителите му, десетки се издирват. От екоминистерството обявиха, че 2345 от язовирите в страната са опасни и могат да прелеят, защото не са стопанисвани от никого.

в. "МОНИТОР"
Потоп удари Юга
Георги ХРИСТОВ, Ели КРУМОВА
Скъса се стена на язовир „Иваново", реките Арда и Марица преляха
9 жертви на водната стихия, водолази и БТР-и измъкваха бедстващите
Истински воден апокалипсис преживя Южна България вчера. Стената на язовир „Иваново" се скъса и потопи харманлийското село Бисер. 3-метрова вълна заля десетки къщи и коли. Петима възрастни от селото загинаха, след като водата ги заля в леглата им. Двама души са завлечени от водите до с. Иваново. Те пътуват с джип, който почва да буксува в тинята. Приливната вълна ги удря и убива на място. В друга кола, отнесена от стихията край с. Бориславци, пътуват Георги Бойчев и съпругата му Недялка. Автомобилът пада в реката и двамата намират смъртта си.

в. "РЕПУБЛИКА"
„ЯЗОВИР ПОГУБИ 11"
Бедствено положение в областите Хасково, Кърджали, Стара Загора и Смолян
Единадесет души загинаха в Хасковска област, след като се скъса стената на язовир „Иваново". Има хора в неизвестност.
Оказа се че пукнатината в стената била открита преди години, но институциите не успели да се разберат чия собственост е водоема и кой трябва да го ремонтира.
Окръжна прокуратура -Хасково образува досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост.