Почитаме Св. Харалампий и Св. Валентина

На 10 февруари православната църква почита Св. свещеномъченик Харалампий и Св. мъченица Валентина

Почитаме Св. Харалампий и Св. Валентина

Днес е празникът на пчеларите, тъй като Св. Харалампий е открил и чудодейните свойства на меда. На този ден пчелният мед се освещава и част от него се пази като лек срещу шарка и други болести през цялата година. Медът е символ на изобилието, казват богослови.


Житието представя свети Харалампи като лечител на болести и рани, господар на всички болести.  Почитали го най-често заради най-страшната болест на 19 век -  чумата.  Затова и 10 февруари  е известен още като Чуминден.

Казват, че чумата се родила на Атанасовден и веднага започнала да скита и да мори където когото срещне с острата си коса. Ако не бил свети Харалампи да я залови и да я окове в девет вериги, щяла да умори света. В иконографията обикновено го изобразяват с дълга бяла брада и с ръка, вдигната за благослов. Често е изобразяван как бие и мъчи чумата. Казват че чумата вечно пътува и носи със себе си тефтер, в който са записани имената на хората, които ще погуби.

За да се предпазят обикновените хора правят следното: сутрин рано стопаните премитат къщата и двора, почистват, след това готвят гозби, опичат хляб. На обяд се слага трапезата, най-възрастната жена прикадява, сипва гозбите, чупи от питата с мед и разнася от тях по махалата. Осветеният мед на този празник се пази през цялата година за лек против шарка и други болести.

Според легендата чумата е затворена в шише и свети Харалампи я е хванал и я държи. Господ ще я пусне, когато хората станат много грешни.

Света Валентина била благочестива девойка, живяла в околностите на Кесария Палестинска. Тя става жертва на гоненията срещу християните 308 г. при Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.).

Когато мъчителите се опитват да я накарат насила да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с гръб към горящия на него огън. Заради това езичниците я обезглавяват.

Днес имен ден празнуват Валентина, Валентин, Валя, Вальо, Харалампи, Хараламп, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо, Ламбрина, Ламбрин.