Днес настъпва Китайската лунна нова година

Това е най-важният празник в Китай и също така се празнува в Южна Корея, Виетнам и страни със значително китайско население

Днес настъпва Китайската лунна нова година
Снимка: ahaslides.com
Лунната Нова година е празник на пристигането на пролетта и началото на новата година по лунно-слънчевия календар. Това е най-важният празник в Китай и също така се празнува широко в Южна Корея, Виетнам и страни със значително китайско население. Въпреки че официалните дати, обхващащи празника, варират в зависимост от културата, празнуващите го смятат за времето от годината, когато трябва да се съберат с цялото семейство.
Това  е петнадесетдневен празник, белязан от много традиции. У дома семействата украсяват прозорците с изрезки от червена хартия и украсяват вратите с думи, изразяващи благоприятни желания за новата година. Пазаруването на празнични дреболии на пазарите на открито и почистването на къщата също са част от традициите. А вечерята в навечерието на Нова година по лунния календар е връхната точка, която поставя началото на празника.  Поднася се набор от символични ястия като цяла риба, представляваща изобилие, която носи късмет и богатство. Петнадесетият и последен ден от празника е Фестивалът на фенерите, по време на който хората ядат тангюан или сладки топчета от лепкав ориз, а децата носят фенери из квартала през нощта, за да отбележат края на празника.
 
В китайския зодиак 2024 г. е годината на дракона. Различните региони в Азия празнуват лунната нова година по много начини и може да следват различен зодиак.