Част от светофарите в Добрич са с устройства, които са в помощ на незрящите

Звуковите устройства не са предназначени за заявка за пресичане, а само за улеснение пресичането на незрящи пешеходци

Част от светофарите в Добрич са с устройства, които са в помощ на незрящите

В рамките на приключилия проект „Развитие на интегрирана система на градския транспорт на Добрич", на част от светофарните уредби се монтираха звукови устройства за незрящи. Звуковите устройства са идентични с комбинираните устройства (с бутон и звуково устройство), монтирани на новата светофарната уредба на ул."Отец Паисий" и ул. "Полк. Дрангов" /до пазара/, но без бутон. В допълнение звуковите устройства са с монтирана вибрираща стрелка от долната страна, която показва посоката, в която сигналът на пешеходния светофар позволява пресичане (зелено). Звукът от устройствата се включва при зелен сигнал за пешеходеца, динамичен е и превишава околния звук с 3 децибела, за да може да се чува добре от незрящите при фоновия шум на движението на автомобилите по кръстовищата. 


Звуковите устройства не са предназначени за заявка за пресичане, а само за улеснение пресичането на незрящи пешеходци.
Община град Добрич напомня, че светофарната уредба за пешеходци на ул. „Отец Паисий“ в областта на Кооперативен пазар е оборудвана с жълт бутон за заявка за преминаване по пешеходната пътека и работи по следния начин:
1. Натиснете жълтия бутон 
2. Изчакайте да се включи зеленият сигнал за пешеходеца (до 24 сек.)
3. Преминете
От Общината още молят водачите и пешеходците да бъдат внимателни и търпеливи един към друг, както и да помагат на възрастните си съграждани да преминават правилно и безопасно.