Балчик се поклони пред паметта на героите, паднали за Отечеството

Навършват се 146 години от Освобождението на Балчик

Балчик се поклони пред паметта на героите, паднали за Отечеството

Днес се навършват 146 години от мразовития януарски ден на 1878 г., когато балчиклии посрещат с неописуема радост своите освободители - кубанските казаци от Казашката дивизия на генерал-майор Николай Янов.



Радостта на балчиклии е голяма, защото предишните дни градът е изложен на голяма опасност. След разгрома на турските войски при Хаджиоглу Пазарджик /днес Добрич/ на 26 януари 1878 г., оттеглящите се турски армейски части изоставят и Балчик, оттегляйки се към Варна. Част от местното турско население също бяга на юг. Последни напускат града башибозушките отряди. Те подпалват магазини и къщи в християнския квартал Гемеджи мехле, но поради бързото си бягство местните българи успяват да потушат пожарите. Страхът обаче си остава. Затова местните жители ликуват и посрещат с камбанен звън на 31 януари освободителните руски войски. По стара българска традиция те са посрещнати с хляб и сол. На следващия ден тържествата продължават – тук пристигат пехотните части и самият командващ 14-и армейски корпус в Добруджа генерал-лейтенант Цимерман с щаба си. Това са незабравими дни за местното християнско население - празнуват българи, гърци, арменци, евреи. Всички те приемат в домовете си като скъпи гости своите освободители.

За будния дух на града говори и факта, че мнозина местни патриоти по време на войната бягат на север и се включват в доброволческата конна чета на Андрей Василев – Амирата. В новооткрити документи тя се споменава и като Балчишката чета, което красноречиво говори, че по-голяма част от доброволците са балчиклии. Те пазят добруджанското население от башибозушки банди и предават разузнавателни сведения на руските войски.

Макар в нашия край да не са водени тежки сражения по време на войната, в града ни също има места на преклонение, където ние ще поставим своите цветя в знак на почит и уважение. След Освобождението тук живеят и работят седмина опълченци. В знак на признателност на Етнографския музей е поставена паметна плоча с имената на трима от тях, живели най-дълго тук - Георги Попов, Никола Иванов и Никола Минков.

Слава на героите!

Исторически музей Балчик