Балчик ще отбележи 146 години от Освобождението си утре

Венци и цветя ще бъдат положени в Балчик пред Паметника на героите, паднали за Отечеството

Балчик ще отбележи 146 години от Освобождението си утре
Утре в 10:00 часа в Балчик ще бъдат положени венци и цветя и ще отдадат почит пред Паметника на героите, паднали за Отечеството.
Освобождението на Балчик от турско робство става факт на 31 януари 1878 година, когато войсковите части от корпуса на генерал Аполон Ернестович Циммерман освобождават града. По време на руско-турската освободителна война, част от населението напуска Балчик, прогонено от жестокостите на башибозуци и черкези. Българите, останали в града, намират убежище в каменните житни складове край морския бряг. В Балчик турското командване  оставя около 200 души пехота и 120 конници.
Щом разбират, че руската армия е в Хаджиоглу Пазарджик (Добрич), те панически напускат града. По пътя си ограбват и подпалват чаршията, за да оставят след себе си пепел. Смели мъже, местни жители, българи и турци се обединяват зедно, гасят пожарите и запазват града от разрушения. Организират се патрулни групи, за да пазят града от черкезки набези.България сваля тежкия ярем на петвековното турско робство. Временно се установява руско управление, което започва от март 1878 г. и продължава до 01.05.1879 г.