Общинските съветници на Добрич ще получават малко над 1700 лева на месец

Днес съветниците на Добрич гласуваха промените в Правилника за дейността на Общинския съвет

Общинските съветници на Добрич ще получават малко над 1700 лева на месец

По време на днешното заседание на Общинският съвет на Добрич, председателят на местния парламент Красимир Николов внесе предложение за изменение на Правилника  за организацията и дейността на Общински съвет град Добрич, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация. Николов направи и предложение всички промени да бъдат гласувани анблок, което беше прието от залата с мнозинство. Предложенията на Георги Джендов от „Възраждане” и на Георги Желев от Местната коалиция,  промени да бъдат гласувани поотделно, не бяха приети от болшинството съветници.



С началото на дебатите стана ясно, че съветниците от „Възраждане” и Местната коалиция не приемат предложеното увеличение на възнагражденията, а именно за „изпълнение на задълженията си, общинският съветник получава общо месечно възнаграждение в размер на 55 на сто от брутната работна заплата на Председателя на Общински съвет за съответния месец, от които 40% за участие в заседанията на Общински съвет и 15% за участие в комисиите на Общински съвет.Георги Джендов обясни, че увеличението на заплатите ще струва на местния бюджет около 400 000 лв. и ще бъде не 15 на сто, а над 80%.

Предложеното увеличение бе защитено от председателя на Общинския съвет, който обясни, че работата на общинския съветник е интелектуален труд и не бива да се измерва с времеви отрязък, тъй като членовете не местния парламент работят 24 часа седем дни в седмицата. И допълни, че законовата рамка за възнаграждение на съветниците е до 70% от заплатата на председателя, която от своя страна е 90% от тази на кмета. „Ние сме хора на морала и не случайно не сме предложили тавана на възнагражденията”, подчерта Николов.Той обърна внимание, че освен ръст на възнагражденията, в Правилника е заложено двойно увеличение на санкциите за неприсъствие на заседания както на общинския съвет, така и в комисии.

Предложените промени в Правилника бяха приети с 24 гласа „за”, 13-против и 1 въздържал.

Герман Германов, съветник от Местната коалиция направи коментар на вота си и попита откъде ще дойдат парите за това увеличение?

Кметът на общината Йордан Йорданов уточни, че досега за заплати и осигуровки на година са плащани около 500 000 лева, а с увеличението сумата вече е около 1 300 000 лева.

И един прецедент по време на гласуване на докладната. Михаел Игнатов поиска прегласуване, тъй като по думите му, съветник, който не е в залата и няма как да гласува, се оказва, че е гласувал. И след прегласуването промените в правилника бяха приети с 23 гласа „за”, 14 „против“ и 1 „въздържал се“.