РЗИ-Добрич: Заболяемостта се повишава в сравнение с миналата седмица, но не е достигнала епидемични стойности

Към момента на територията на областта не се обявява грипна епидемия. Ще продължи проследяването и анализирането на епидемичната обстановка

РЗИ-Добрич: Заболяемостта се повишава в сравнение с миналата седмица, но не е достигнала епидемични стойности
На 26 януари е проведено заседание на сформирания към Директора на РЗИ - Добрич Областен оперативен щаб за борба с Грип и остри респираторни заболявания. Анализирана е епидемичната ситуация в областта по отношение разпространението на Грип и ОРЗ.
По данни от наблюдаваните лечебни заведения заболяемостта се повишава в сравнение с миналата седмица, но към момента не е достигнала епидемични стойности.
Заболяемостта във възрастовите групи 5-14г., 30-64г. и над 65г. също е в предепидемични стойности. От общо изпратени 34 проби за вирусологична диагностика в Националния център по заразни и паразитни болести в София в периода 10-18 януари, 5 са положителни за грипен вирус тип "А" и 5 са положителни за други респираторни вируси.
Медицинските специалисти от лечебните заведения не докладват за повишено търсене на медицинска помощ и натиск върху здравната система.
РЗИ - Добрич  препоръчва всички лица със симптоми на остро респираторно заболяване (повишена телесна температура, хрема, болки в гърлото, кашлица, отпадналост и др.) да останат вкъщи, при възможност, и да посетят лекар. Да ограничат контактите си, особено с малки деца, бременни жени и стари хора.
От особено значение е спазването на дистанция и избягване на места със струпване на хора, поради лесния механизъм на предаване на респираторните вируси - чрез кихане и кашляне. Спазването на етикета за кашляне ще спомогне за намаляване отделянето на респираторни вируси върху предмети и повърхности и ще намали вероятността за заразяване на възприемчиви хора.
Редовно прилагане на лична хигиена и дезинфекция също ще помогне за намаляване на заразяването с респираторни вируси при допир до заразени повърхности и тяхното преминаване чрез ръцете през лигавицата на очите, устата и носа в човешкия организъм. Всеки болен с ОРЗ е препоръчително да носи защитна маска при контакт с други хора. Поради струпване на болни от грип и ОРЗ в лечебни заведения, при посещение при лекар, независимо дали сте болни от респираторно заболяване или не, също е препоръчително носенето на маска, както и при общуване с възрастни хора и бременни жени.