Преглед на печата

Водещите заглавия в пресата днес

Преглед на печата
в. "ДНЕВЕН ТРУД"

Грози ни пак газова криза

Топлофикации минават на мазут, предприятия свиват производства

Правителството създаде оперативен щаб

България е заплашена от нова газова криза, подобна на тази от началото на 2009 г. Софийската топлофикация мина и на мазут, другите се готвят. Индустрията намалява производството, а правителството създаде оперативен щаб да следи и координира ситуацията.

 

в. "24 ЧАСА"

„Токът ни по-скъп от френския, а газът – най-солен в Европа”

Токът за домакинствата у нас излиза по-скъп, отколкото във Франция, Финландия, Гърция или дори супербогатия Люксембург. Цената на природния

газ пък е най-висока в цяла Европа.

 

в. "СТАНДАРТ"

Глоба балкон спира санирането

Глоба за остъклен балкон може да се окаже една от най-сериозните спънки пред санирането на старите блокове с европари. Ако за ремонта на терасата не е поискано разрешение, собственикът ще бъде глобен. Мислим как да узаконим остъклените балкони, казаха от столичната община.

Рейсовете вдигат цените

Билетът за междуградските автобуси ще поскъпне с 5 до 10% в следващите дни и месец, показа проверка на "Стандарт". Превозвачите един след друг започнаха да вдигат цените.  Причината е по-скъпият дизел и по-високите разходи за застраховки.в. "НОВИНАР"

„Домоуправителят няма  да ни дебне за парното”

Домоуправителите няма да преследват некоректните платци на „Топлофикация",  стана  ясно по време на пресконференция в „София прес" вчера, на която представители на Националната асоциация на домоуправителите поясниха, че по закон те нямат такива права.

 

в. "ДУМА"

Дянков измисли 800 000 богати домакинства

Близо   80   на   сто   от   влоговете у   нас   са   до   1000   лв.   според   БНБ

Около 800 хиляди семейства в България имат влогове със суми от 50 до 200 хиляди лева. Този “факт” съобщава на редовното правителствено заседание на 1 февруари вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, както става ясно от официалната стенограма на Министерския съвет. Думите му идват като завършек на негова тирада, в която обяснява, че българите вече спестяват повече, за което е допринесъл добрият икономически климат в страната.

Цачева не каза що е дирил Любо Къдравия в парламента

Веселка   ВЕНКОВА

Любомир Илиев, известен като Любо Къдравия, е влизал 22 пъти в Народното събрание. Това е признал главният секретар на парламента Иван Славчов, съобщи депутатът от Коалиция за България Антон Кутев. Той настоя Цецка Цачева да уточни с кого се е виждал в парламента Любомир Илиев. Шефката на НС обаче заяви, че не вижда как може да отговори, тъй като по правилник няма задължение да следи пропускателния режим в парламента

 

в. "СЕГА"

Детската градина става задължителна за 4-годишните

Ванина Стоянова

Просветното министерство предлага поредна идея без осигуряване на възпитатели и сгради

Детската градина да стане задължителна за всички деца на 4-годишна възраст. Това обсъжда работната група, която подготвя новия закон за училищно образование. Идеята вероятно ще бъде записана в проекта, съобщиха експерти от групата пред "Сега".

Новият закон за училищно образование се подготвя от екип на министерството на образованието и според последните уверения на министър Сергей Игнатов трябва да влезе в Министерския съвет този месец.

 

в. "ТЕЛЕГРАФ"

Съдят супермен от мартениците

ДЕЯН ДЯНКОВ, ПОЛИ ПАНТЕВА

Ватман, Супермен, Бакуган u Бен Тен отиват на съд у нас, защото

нелегално се появяват върху мартеничките.

Световните супергерои и анимационни персонажи отдавна се използват да вдигат продажбите на родния бял и червен конец. Сега обаче фирмите, които държат лицензите за производство на играчките, са решили да си търсят правата в съда.

Живков аут от Сдружението на общините

Скандалният кмет на Монтана Златко Живков загуби мястото си в Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България. Вчера представителите на местната власт в северозападния регион избраха своите четирима представители в НСОРБ, които са кметовете на Берковица - Димитрана Каменова, на Лом - Иво Иванов, Козлодуй -Румен Маноев, и Кула - Владимир Владимиров. Разследваният за далавери с обществени поръчки кмет на Монтана.

 

в. "МОНИТОР"

“Скобата настига паяка”

Плащаме 29,90 лв. и за закопчаването, ако колата остане блокирана над 2 часа

Глобата за скоба в синята зона в столицата може да стане 29,90 лева, колкото е таксата за репатрирането на колата с паяк, научи „Монитор” от висш общинар на „Московска” 33.

 

 

в. "БАНКЕР"

Симпатично ли е мастилото на АКТА

„Някой ден, като ни затворят, че сме свалили музика от интернет, дано поне сме разделени по жанрове музика." Този призив е особено популярен във „фейсбук", а поводът за мегасподелянето му е АКТА.

„Тъкмо давах на приятел книга, която неотдавна си купих и изчетох. И в този момент - хоп, щракнаха белезниците. И на двама ни... Последното е възможно и при ситуации, в които качвате в Youtube клип от поредния купон, цитирате или критикувате чуждо произведение, без да сте си уредили авторските права, а защо не и когато пеете песен на детето си - нали пак възпроизвеждате съдържание.

 

в. "ПРЕСА"

Реститути вземат етаж от СДС

Павлина ЖИВКОВА, Мария СТАЛЯНОВА

Пресцентърът на ул. „Раковски" 134 става дюкян

Партерът на синята централа вече е собственост на частници и до дни трябва да бъде освободен от СДС, научи „Преса". Реститути са спечелили дело, водено от десет години, за 5% от сградата на „Раковски" 134. На 3 декември 2010 г. състав на Софийския районен съд върна целия партер на наследниците Анета Ковачева, Лиляна Нойкова и Паоло Джулини. „За предстоящото преграждане на партера, от който ни остава само един коридор до асансьора, бяхме информирани от областния управител", съобщи финансовият директор на партията Филип Кирев.