Проф. Иван Киряков: Няма повод за притеснение на земеделците от климатичните условия

Според проф. Иван Киряков сортовете култури, разпространени в България, са пригодени да издържат на ниски температури и не са застрашени от замръзване

Проф. Иван Киряков: Няма повод за притеснение на земеделците от климатичните условия
С осезаемото падане на температурите, потърсихме експертното мнение на проф. Иван Киряков за това дали посевите са застрашени от студa. "Сортовете, които са разпространени в България съвсем спокойно издържат на -10 градуса, и то при сух студ. Няма сериозна опасност, но посевите не се калиха почти, заради високите температури. От друга страна, високите температури дадоха възможност на пшениците да се развиват и да братят.
Професорът обясни, че обикновено сухият студ застрашава посевите. Но неговото наблюдение над земите в Добруджа, а и не само, е че има лека покривка от сняг, под която посевите са влажни и защитени. "Температурата, където се намира възелът на братене, е около -2 градуса и той е защитен“.
А дори и температурите да стигнат до -15 градуса, професорът казва, че няма заплаха за растенията. "Всички селекционни линии, които по-късно стават сортове, преминават тестове при нас за студоустойчивост в климатични камери, където се замразяват до -18 градуса. Нямаме такива линии, които продължават като сортове, които да не понасят такава температура. Ако има такива линии, не ги пускаме да стават сортове". Проф. Киряков обясни, че при климатичното тестване растенията стоят 24 часа в камерите в около 10см. почва, което е показателно за тяхната издържливост. 
Фазата на посевите в момента, според проф. Киряков, би трябвало да е покой. Но се очаква отново повишаване на температурите, което може да промени това. "Мисля, че се получи това, което стана миналата година - почти не влязоха в покой посевите и почти цялата зима се развиваха".