Изложба по повод 100 години от рождението на Захари Медникаров

Фотодокументалната изложба може да бъде разгледана от 5 до 19 януари в централното фоайе на библиотека „Дора Габе“

Изложба по повод  100 години от рождението на Захари Медникаров
Снимка: Регионална библиотека

Експозицията представя документи от фонда на сектор Краезнание – всички книги, публикации за Захари Медникаров, както и негови интервюта в периодичния печат.  Могат да се видят фотографии и грамофонни плочи подписани лично от прочутия диригент. Изложбата се допълва от редица книги, посветени на Захари Медникаров и неговото дело.


Захари Медникаров е роден в Добрич на 7 януари 1924 г. През 1952 г.  завършва Музикалната академия и започва да работи в София. Завръща се в Добрич през 1952 г., за да стане художествен ръководител на хор „Добруджански звуци“. Със своя огромен талант и размах, той повежда хора към множество национални и международни изяви. Печели редица награди, а две от тях са международни – от „Арецо“ (Италия) и „Ланголен“ (Великобритания).

За своята забележителна дейност Медникаров е удостоен с редица почетни звания и награди – „Заслужил артист“ (1966г.), „Народен артист“ (1981г.), удостоен е с ордените: „Народна република България“ – I степен, „Червено знаме на труда“, „Златен орден на труда“ и два пъти орден „Кирил и Методий“ – I степен. Почетен гражданин на Добрич. Умира на 1 май 2007 година.