Депутатът Ивайло Мирчев внесе законопроект за произвеждане на енергия от вятър в Черно море в района на Шабла

Народният представител от “Продължаваме Промяната - Демократична България” Ивайло Мирчев и група народни представители внесоха законопроект за разполагане на вятърни електроцентрали в Черно море в района на Шабла

Депутатът Ивайло Мирчев внесе законопроект за произвеждане на енергия от вятър в Черно море в района на Шабла

Това ще донесе на целия добрички регион огромни ползи като създаде нови работни места, инвестиции в инфраструктура на сушата, изграждане на нови подстанции и електропроводи. За обслужване на морската и наземна инфраструктура ще се създадат стотици работни места в общините Шабла, Каварна, Балчик и Добрич. 
Според Мирчев вятърните турбини работят в 46% от времето през годината, което ги прави абсолютно надежден източник на енергия. По думите му потенциалът от офшорен вятър в българската част на Черно море е над 116 GW (за сравнение двата реактора на АЕЦ "Козлодуй" са общо малко над 2 GW).
“Първа възможна фаза е районът около Шабла, където могат да се изградят само за няколко години поне 6 GW мощности, с което да се гарантира енергийната независимост на страната”, каза той като даде за пример Румъния, която отдавна вече развива проекти за над € 2 млрд. в румънската част на Черно море. Вятърните турбини се поставят на поне 20 до 50 км навътре в морето и не оказват негативно влияние на туризма и природата.
В предния парламент също бе направен опит за такъв проектозакон, но поради краткия му живот, законът не успя да стигне до гласуване в зала. 
Ивайло Мирчев очаква законът да бъде окончателно приет през януари 2024 г., а инвеститорският интерес за изграждане на първите вятърни турбини е огромен.