Изключително рядката птица стрепет е установена в Хасковско

Един екземпляр от редкия вид птица стрепет, който се счита за изчезнал като гнездящ в България, е регистриран на 9 декември в пасище, попадащо на територията на община Стамболово, Хасковска област, съобщават от Българското дружество за защита на птиците

Изключително рядката птица стрепет е установена в Хасковско
Снимка: © Георги Георгиев

Птицата е открита и фотографирана от ветеринарния лекар Георги Георгиев, който е член на Българското дружество за защита на птиците. Мястото е посетено повторно от екип на БДЗП и „По-диви Родопи“ и присъствието ѝ в района е документирано отново.


Стрепетът, известен още като малка дропла, е гнездил в района на Хасково преди повече от 100 години. Последните му гнездовища в страната са просъществували вероятно в Северна България до около 50-те години на миналия век. Сега отделни екземпляри се наблюдават изключително рядко, основно през зимните месеци. Произходът им е неизвестен, но се предполага, че са от популацията в Украйна.

От БДЗП обръщат внимание на ловците, че кацнал стрепетът може да се сбърка от неопитен наблюдател с женски фазан. В полет се различава лесно по бялата долна част на крилата.

Източник: БДЗП