Искат касиране на изборите за общински съветници в община Каварна

Искането беше отправено от адвокатите на заинтересованите страни по време на заседание на Административния съд в Добрич

Искат касиране на изборите за общински съветници в община Каварна

Обявяване на проведените на 29 октомври избори за общински съветници в община Каварна за недействителни и искане протоколите от СИК да бъдат предадени на Прокуратурата, поискаха част от ищците на днешното заседание в Административен съд – Добрич по делото, заведено срещу ОИК – Каварна по жалба на Местна коалиция „Българска прогресивна линия“ (Левицата – БВ – ДПС), както и от трима общински съветници от ПП ГЕРБ.
Припомняме, че в рамките на четири открити заседания в Административния съд бяха повторно преброени бюлетините от всички 30 секции в морската община.



Драстични разминавания в протоколи и бюлетини на изборите в Община Каварна налагат изготвянето на съдебно-статистическа експертиза

На днешното заседание бяха изслушани вещите лица, изготвили видео-техническата и съдебно-статистическата експертизи.
Мариян Няголов, изготвил видео-техническата експертиза, обясни в залата, че само в три от секциите не имало никакво видеозаснемане. От неговите наблюдения става ясно още, че в секциите бюлетините са били опаковани в амбалажна хартия и завързани с канап. Наблюденията му са, че във видеозаписите няма данни за манипулации в секционните комисии.
Павлина Гандева – вещото лице, което представи статистическа експертиза, заяви, че след повторното преброяване на бюлетините, има разместване в броя на мандатите на отделните партии в ОбС – Каварна.  Изчисленията на вещото лице след новото броене показват, че ПП ГЕРБ вместо 5 мандата, има 6. ПП "Новото време" вместо 3, има два мандата, ПП-ДБ остават извън ОС, а МК „Българска прогресивна линия“ вместо един, има 2 мандата. При останалите партии в местния парламент промяна няма.
Адвокатите на ищците поискаха от Съда да обяви избора за съветници за нищожен, тъй като има прекалено много нарушения. Цонко Цонев, водач на листата на „Новото време“ посочи, че 418 бюлетини от действителни са станали недействителни и това променя вота на каварненци. „Гласуват за една партия, а получават друга”, допълни още Цонев.
Съдия Красимира Иванова съобщи, че до понеделник - 27 ноември, Съдът ще излезе с окончателно решение по делото.