Красимир Николов е новият председател на Общинския съвет в Добрич

В първото си заседание от мандат 2023-2027 г. общинските съветници на Добрич, в който влизат 8 политически формации, успяха да постигнат мнозинство при избора на свой председател на третото гласуване

Красимир Николов е новият председател на Общинския съвет в Добрич

След като положиха клетва, новите 41 общински съветници на Добрич проведоха таен вот за избор на председател на местния парламент. При първото гласуване те трябваше да избират между три кандидатури – Красимир Николов от ГЕРБ, Георги Джендов от ПП „Възраждане“ и Нивелин Радичков от МК ДБГ. След първия вот нито един от тях не успя да събере нужното мнозинство от минимум 21 гласа. Красимир Николов получи 16 гласа, Нивелин Радичков - 15, Георги Джендов - 7, а 3-ма общински съветници гласуваха с „Не подкрепям никого“. 



При балотажа между Красимир Николов и Нивелин Радичков съветниците отново не успяха да изберат свой председател. От 40 гласували 8 не подкрепиха никого, за Красимир Николов гласуваха 17, а за Нивелин Радичков – 15. 
В така създалата се ситуация общинските съветници направиха различни предложения – да прегласуват избора си, да предложат нови кандидати за председател или да отложат гласуването за следващото заседание на Общинския съвет. Последваха минути в спорове и дебати как да се чете ЗМСМА и каква е процедурата при подобни ситуации. Последва 30 минути почивка, за да могат да решат какво да предприемат. 
След почивката се премина към трето гласуване със същите кандидати. От 40 гласували 23-ма общински съветници подкрепиха за свой председател Красимир Николов от ГЕРБ. Нивелин Радичков успя да събере 15 гласа, а двама съветници не подкрепиха никого от двамата.

Така след повече от два часа и половина дебати и гласувания Общинският съвет на Добрич вече има нов председател, който е Красимр Николов.