Почитаме жертвите на комунизма

1 февруари 1945 година е денят, в който посрещат смъртта регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на т.нар. Народен съд.

Почитаме жертвите на комунизма

Президентът Росен Плевнелиев ще поднесе венец пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим в България,съобщи пресслужбата на държавния глава. Церемонията е по повод 1 февруари - Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

 

Това e един жест, изпълнен със силна символика, който досега не е извършван – държавата, олицетворена от своята глава, да я сведе в знак на признателност, срам и разкаяние пред монумента на избитите със и без съд свои невинни жертви, коментира публицистът Милен Радев.

 

На 1 февруари пред новия президент Плевнелиев се разкрива рядък шанс - да се впише в редиците на световните лидери, които смело и дори с цената на политически риск отдадоха публично дан на морала, на историческата справедливост и на общочовешките ценности.

 

"Поклони се, българино! В тази стена е вградено страданието на нашия народ.

 

Мемориалът е издигнат в памет на нашите съотечественици, жертва на комунистическия терор: лишените от живот, безследно изчезналите, изпратените на рзстрел от така наречения "Народен съд". Той напомня за лагеристите, политическите затворници, изселените, подложените на политически репресии и техните злочести семейства и близки. Нека споменът за невинно пролятата кръв гори в сърцата ни като вечниет огън. Нека миналото никога не се повтаря", гласи надписът на стената с имена на жертви на комунизма край параклиса, построен в София, край НДК.