Лапидариум с артефакти ще разположат срещу общината

Идеята за откритата музейна експозиция е на Консултативния съвет по туризъм

Лапидариум с артефакти ще разположат срещу общината

Бюджетът на Програмата за развитие на туризма в община Добрич за 2011 година е бил 35 000 лв. Финансовият ресурс за настоящата ще бъде 40 000 лв. Част от средствата са за лапидариум по ул. „България”, в пространството между административната сграда на бившата Добруджанска банка и Бизнес-центъра, срещу общината.


Идеята е да се изгради музей на открито, където ще се експонират артефакти от античната и ранно византийската епоха. Разположението на артефактите ще се извърши върху модулни кашпи с подходяща зеленина с предвидени места за сядане и подходящо насочено осветление. Целият ансамбъл ще бъде изолиран от жилищната група и околното пространство със зелена колонада и пана с влечаща растителност.


Понастоящем се изпълняват дейностите по проект „Йовковият Добрич – съвременна туристическа дестинация на стойност 3 602 052,56 лв. Ще се кандидатства и по схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите”. Проектът се нарича "Пъстрото лице на Добруджа" и обхваща общините Балчик, Добрич, Добричка и Каварна.