7 проекта по ОП „Рибарство“ са одобрени в Добричка област до момента

Общата им стойност възлиза на около 11 млн. лева

7 проекта по ОП „Рибарство“ са одобрени в Добричка област до момента
14 проекта са разработени по Оперативна програма „Рибарство“ в Добричка област, съобщи Атанас Чолаков, началник на териториалното звено „Рибарство, аквакултури и контрол“ към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакулутри. 7 от тези проекти са одобрени, останалите 7 се доразработват или отстраняват пропуските. Целта е до 2013 г. те също да бъдат подадени за одобрение по програмата и да получат финансиране. Общата стойност на одобрените рибарски проекти до момента възлиза на около 11 милиона лева, уточни още Чолаков.

Бизнес плановете са подадени основно по мерките за аквакултури и за прекратяване на дейността на риболовни кораби. В Добричка област няма изградено преработвателно предприятие за риба или морски продукти, уточни още Атанас Чолаков. Преработвателната дейност е концентрирана в съседната Варненска област, докато по добруджанското крайбрежие е активна риболовна дейност. „Правим всичко възможно да стимулираме създаването и подаването на бизнес планове по ОП „Рибарство“, тъй като това са средства в помощ на общините в Добричка област и на всички, живеещи в тях“, коментира още Чолаков.

В следващите дни се очаква всички териториални звена да получат квота за улов на калкан, която за страната ни остана непроменена спрямо 2011 г, т.е. в общ размер на 43,2 тона.