Около 500 кг/дка среден добив от пшеница тази година прогнозират учени от ДЗИ-Генерал Тошево

Очакванията са жътвата да започне в началото на месец юли

Около 500 кг/дка среден добив от пшеница тази година прогнозират учени от ДЗИ-Генерал Тошево

Като интересна определи тази година в земеделието, както за науката, така и за производителите проф. Иван Киряков от ДЗИ-Генерал Тошево. Есента на 2022 г. е била доста топла, продължителна и без валежи, което е накарало земеделските производители в областта да изместят сеитбата и това според Киряков е било добро решение. Зимата също е била топла и в същото време без сняг и зимният запас от влага е бил доста критичен. Зърнено-житните култури почти не са успели да влязат в зимен покой за повече от една седмица. Появили са се и някои болести като септориоза, кафява ръжда, листни въшки и ечемичено вджуджаване и доста от посевите от пшеница също са били покосени от него.




Пролетта е продължила с процеса по засушаването, придружен от ниски за сезона температури, които допълнително са стресирали пшеницата. В района се е появила и жълта ръжда, което е наложило допълнително третиране на посевите с фунгициди. Падналите през последните две седмици дъждове са много благоприятни за зърнено-житните култури, посочи проф. Иван Киряков, но е важно оттук-нататък в етапа на зреене да не вали повече. Той допълни обаче, че в същото време крайморските райони – Балчик, Каварна, Шабла, са много засушени и там дъждове почти не е имало. Той даде пример с полетата около Дуранкулак, където падналият дъжд общо е от около 2.5-3 литра на кв.м., което неимоверно ще повлияе върху продуктивността.

На този етап проф. Киряков счита, че ще има полета, от които земеделските производители ще могат да жънат и по 900кг/дка, но и такива, където ще са доволни и при 400 кг/дка. За съжаление, тези добиви няма да наваксат ниската изкупна цена, категоричен е проф. Иван Киряков. Износът, сподели той, почти го няма, складовете на прекупвачите са пълни. Според него средният очакван добив за област Добрич ще е от около 500кг/дка. 

Проф. Киряков отправи съвет към зърнопроизводителите да разпределят риска и да залагат на различни сортове от различни селекционни къщи и задължително сред тях да има и българска селекция, която да им гарантира добри добиви при неблагоприятни климатични условия.