Над 40 сорта зърнено-житни култури представиха ДЗИ Генерал Тошево в Деня на отворените си врати

По традиция ДЗИ Генерал Тошево отвори широко вратите си за фермери, бизнес партньори и учени от цялата страна, обединени около идеята за подкрепа на производството и реализацията на български семена

Над 40 сорта зърнено-житни култури представиха ДЗИ Генерал Тошево в Деня на отворените си врати

Денят на отворените врати мина под надслов „Научният подход в земеделието в помощ на производителя“. 



Въпреки сложната пазарна обстановка и кризисните ситуации в национален и световен мащаб Добруджанският земеделски институт Генерал Тошево през изминалата стопанска година успешно е извел семепроизводство. Институтът е реализирал на пазара 60% от базовите си семена пшеница, 85% от хибридните семена слънчоглед и 80% от заготвените базови семена фасул. „Имало е и по-добри години, но поради навлизането на чуждестранни сортове в земеделското производство много от нашите фермери залагат на високия добив, а не на качеството. Надяваме се, че това ще се промени и постепенно земеделските производители ще започнат да предпочитат българските сортове зърнено-житни култури, които доказано са най-подходящи за условията на България“, посочи директорът на ДЗИ Генерал Тошево доц. д-р инж. Илия Илиев. По думите му това ще бъде и допълнителен стимул за работа на селекционерите. 

„Удоволствие е да съм за пореден път в тази институция, която десетилетия наред задава иновацията и модерното в полевъдството като сортове и хибриди“, заяви областният управител на Добрич Здравко Здравков. Той изрази убеденост, че ДЗИ Генерал Тошево отново ще зададе високата летва към своите преки конкуренти от Запад и особено в хибридите слънчоглед. Според него българската селекция семена е доказано най-добрата и родните производители трябва да гласуват подобаващото й доверие в своите полета. Директорът на ДЗИ доц. Илия Илиев получи и Почетния знак на областния управител за заслугите на института в достигането на първо място на нашата област  в полевъдството и семепроизводството не само в България, но и в Европа и света.

Кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров поздрави всички служители на ДЗИ и сподели, че това е институт, който през годините се е доказал като лидер в аграрната наука и практика в България и който въпреки всички трудности продължава да се развива, успоредно с модерното земеделие в света. 

Представителите на партньорската фирма от Турция връчиха грамоти на доц. д-р инж. Илия Илиев, Галина Михова и Тодор Коняров. Гостите от Турция изразиха благодарност за общата усилена и продуктивна работа. Вече шести сорт, разработен от ДЗИ, е бил вписан в националната листа на Турция, като през тази година част от тази национална листа става и ечемикът „Оникс“, съобщиха те.


За кампанията на есенната сеитба 2023 г. в рамките на Отворения ден бяха представени над 40 сорта зърнено-житни култури, както и най-новите сортове от обикновена пшеница и ечемик, 4 сорта полски фасул и 4 хибрида слънчоглед. Показани бяха и четири вида култури, отглеждани в условията на биологично производство – фасул, соя, едрозърнест лимец и ръж.