Кооперацията в село Лясково с огромни щети от падналата градушка в събота

Засегнати са посевите със слънчоглед и царевица, пшеницата и ечемикът също са пострадали

Кооперацията в село Лясково с огромни щети от падналата градушка в събота

Земеделската кооперация Лясково, община Добричка, обработва около 6 000 дка земя. Продукцията е унищожена в различна степен – за царевицата и слънчогледа това са 30% от посевите.  Ситуацията при пшеницата и ечемика е най-тревожна, като там засегнатите площи са от порядъка на 80% за ечемика и около 50% за пшеницата, посочи председателят на ЗКПУ Лясково Добромир Николов.



Унищожителната градушка е паднала в късния следобед в събота, 10 юни, като на огледа на следващия ден полетата са продължавали да са бели. 

От пролетните култури евентуално може да се стигне до пресяване, но при пшеницата и ечемика вече няма какво да се направи. „Каквото успеем да пожънем, това ще е“, заяви Добромир Николов. Той е категоричен, че няма да търсят помощ от държавата нито ще искат да се извършат огледи от компетентните институции. Причината е в липсата на доверие, че това ще доведе до някакви резултати. „Ще се справяме сами, както можем и както винаги сме го правили“, категоричен е Николов.

Според Николов прогнозните загуби след градушката и влиянието на вноса на зърно от Украйна върху цените на пазара загубите на кооперацията ще са от около 120%. Според него това ще доведе до намаляване на заплатите за работниците, теглене на нови кредити за изплащането на рентите. „Тази година ще сме изцяло на загуба, ще издържим при тази ситуация може би още година-две“, посочи още Драгомир Николов.