С жива верига жители на Каварна защитават заведение от събаряне

Поводът за недоволството е издадената заповед от кмета на Община Каварна Елена Балтаджиева за принудителното премахване на ресторант „Старият мост“

С жива верига жители на Каварна защитават заведение от събаряне

Десетки жители на Каварна, както и собствениците на заведението „Старият мост“, намиращо се на пристанището в града, излязоха днес в защита на ресторанта и срещу искането за неговото принудително разрушаване. Заповедта на кмета Елена Балтаджиева е издадена на 8 юни 2023 г., след като, според общинската администрация, собствениците не са премахнали незаконната част от строежа доброволно, за което са били известени месеци по-рано.




Според зам.-кмета на Община Каварна Диана Додова всички законови срокове са спазени. Тя заяви категоричното решение още днес водоподаването и електрозахранването на ресторанта да бъдат преустановени, а имуществото описано. По думите й 15 са заведенията в Каварна, за които е установено, че изцяло или частично са незаконни и на които са издадени заповеди за премахване. Някои от собствениците са го направили доброволно, а при други се е наложило принудително разрушаване от общината.

Според адвоката на собствениците на „Старият мост“ Георги Амуджиев Община Каварна не е спазила закона, както и правилника на общината. „Не е спазен 14-дневният срок, за който Административно-процесуалния кодекс задължава органа на принудителното изпълнение да спази. Става въпрос за връчването на покана за доброволно изпълнение на влезлия в сила административен акт и този 14-дневен толеранс трябва да изтече“, заяви адвокат Георги Амуджиев. Според него такава покана изобщо не е връчвана, 14-дневният срок не е спазен и при заповедта за принудителното премахване на заведението, която е връчена само преди четири дни на собствениците. По този повод адвокат Амуджиев внесе жалба до Районната прокуратура в Каварна за незаконни действия от служители на общинска администрация и районното управление на полицията в Каварна.


В „Старият мост“ на работа са наети 20 човека, посочиха от заведението. Те изразиха недоумението си защо Община Каварна иска да разруши ресторанта по време на летния туристически сезон и заподозряха намесата на чужди интереси. В протеста участие взеха и служителите на заведението, които споделиха, че работата им харесва и че в Каварна вече е все по-трудно човек да намери работа и вероятно ще бъдат принудени да търсят препитанието за тях и семействата си в друг град.


Жители на морския град също дойдоха в знак на протест срещу заповедта на кмета на Община Каварна Елена Балтаджиева и изказаха възмущението си от действията на общината, които са премахнали заведения, магазини, будки на местни занаятчии и други. Събралото се множество посрещна с викове „оставка“ служителите на Община Каварна, които направиха опит да влязат в заведението ,за да извършат опис.

Добрич Онлайн ще продължи да следи случая.