Ивайло Мирчев: Всички играчи ще понесат тежки щети, ако конституционната реформа не се случи

“Не сме наивници, много добре осъзнаваме с кого си имаме работа и максимално ясно ще посочим исканията си за конституционни промени. Ако това не се случи, имаме и друг план. Всички играчи ще понесат тежки щети, ако конституционната реформа не се случи. Ние няма да престъпим принципите си.” Това заяви в интервю за “Неделя 150” на БНР депутатът от “Продължаваме Промяната - Демократична България” Ивайло Мирчев

Ивайло Мирчев: Всички играчи ще понесат тежки щети, ако конституционната реформа не се случи

Ивайло Мирчев обясни, че разговорите на ПП-ДБ с всички останали парламентарни партии за конституционна реформа на прокуратурата се налагат от необходимостта да се постигне нов обществен договор, каквито по същество са тези промени, и че за целта собствените 63-ма депутати са недостатъчни - необходими са 180.
“Всяка политическа сила да даде крачка назад, в комисията да не влизат ярки политически лица или фигури, които противопоставят прекалено много, и да се обединим около конкретни идеи. Не става дума за коалиция или партньорство, а за честен политически разговор, който се случва публично”, каза Мирчев.

За него като гражданин е странно не само, че Делян Пеевски е излъчен от ДПС като представител в комисията по конституционни реформи, но и че изобщо е депутат и то на първия ред в залата. “Не съм видял някои от тези, които критикуват сега, през 2013-а да бяха на протеста ни срещу Пеевски пред хотел “Берлин”. Ние сме същите и бяхме там. Но днес трябва да си говорим с ДПС за конституционната реформа не защото са ни станали много симпатични или искаме да делим баницата на властта. Забравяме, че в пленарна зала единствено значение има чистата аритметика. И там ще ни трябва ДПС, ще ни трябва “Възраждане”, ИТН, БСП. Тук не става дума за управленски разговор, а единствено за конституцията. Никой не е очаквал, че ще пратят Пеевски да разговаря за конституцията”, каза Ивайло Мирчев.

Той изрази дълбоки съмнения в действията на главния прокурор, който “се превърна в правосъден лъв в последните седмици”. И  напомни, че неговата партия отдавна го призовава Гешев за действия и за къщата в Барселона, свързвана с тогавашния премиер Бойко Борисов, и за фалита на КТБ, като главният прокурор не се е сетил дори да привика Пеевски на разпит.

Мирчев  няма отговор защо г-н Гешев не е направил нищо за последните 3 години срещу корупцията, докато Румъния вкара две правителства в затвора. И сегашната му активност говори за реваншизъм, а не за правосъдие. “Това ни притеснява, защото кандидати за следващия Гешев има достатъчно и може да се възпроизведе същия модел. А тези, които ще го свалят, са същите, които го бяха избрали. Целта ни е да направим такива промени в конституцията, че да нямаме нови гешевци. Трябва да се доближим по резултати до румънските прокуратурата и съдебна система”, каза Мирчев.

По повод поискания от прокуратурата имунитет на депутата Бойко Борисов, Мирчев обясни, че специална парламентарна комисия по депутатските имунитети ще прецени случая според практиката на Европарламента. И даде за пример как в началото на миналата година европарламентът отхвърли поискания от Гешев имунитет на евродепутатката Елена Йончева като политически мотивиран, подкрепяйки заключението на своята специална комисия. Според Мирчев не бива Гешев или следващ Гешев, ако реформата на прокуратурата не успее, да може да “отстрелва” даден депутат и с това той да бъде ограничен в парламентарната си работа. “Личното ми мнение е, че трябва сами да си даваме имунитетите, аз моя бих си го дал”, каза народният представител.

Ивайло Мирчев попита защо в последните 4 дни на служебния кабинет Агенция “Пътна инфраструктура” е отворила оферти за 4 млрд. лв., като по отделните лотове е имало по една компания победител, а конкурентите са отстранени по технически критерии - “класика в последните 30 години”.

Той съобщи още, че до дни ще бъде обявен общият кандидат на “Да, България”, ДСБ, “Зелено движение”, Продължаваме Промяната” и  “Спаси София” за столичен кмет. “Той е човек, който ще покаже различния начин, по който ще се управлява София. Нямаме право да се явяваме разделени на тези избори”, каза Ивайло Мирчев.

Пресцентър на „Демократична България“