Бойни стрелби показаха български и сръбски военни на полигона в Шабла днес

Стрелбите са част от тактическото учение с международно участие „Шабла - 2023” на формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) от Българската армия и авиационни формирования от ВВС

Бойни стрелби показаха български и сръбски военни на полигона в Шабла днес

Над 1200 са военнослужещите от двете страни, участващи в съвместните бойни стрелби в рамките на ТУБС „Шабла-2-23“.



В продължение на четири дни Военновъздушните сили съвместно със Сухопътните войски, Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции усъвършенстват подготовката на формированията за участие в съвместна операция. Водят се интензивни стрелби с различни наземни и въздушни платформи по въздушни и надводни цели.

Учението днес беше наблюдавано от висши офицери от Въоръжените сили и от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Бойната техника, с която българските ВВС участват в „Шабла - 2023”, включва зенитно-ракетните комплекси (ЗРК) C-125 „Нева”, С-75 „Волхов“, 2К12 „Куб” и преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) „Стрела-2М“, а също и изтребителите МиГ-29, щурмоваците Су-25 и вертолетите Ми-17 и Ми-24.

Пред медиите адмирал Ефтимов заяви, че на учебните стрелби днес е видял, че това, с което разполагаме като техника и въоръжение личният състав може да го обслужва и използва ефикасно и се влага много мотивация, дисциплина и отговорност. „Можем много да говорим за въоръжение, техника, за технологии, но това, което е най-ценното, е човешкият капитал – мъжете и жените. Модернизацията, за която говорим, ще е безсмислена, ако не запазим тези хора“, подчерта адмирал Ефтимов. По отношение на допълнителната военна помощ за Украйна адмирал Ефтимов заяви, че всичко, с което армията ни разполага, е докладвано до новия министър на отбраната, но решението за помощта е политическо.