Земеделци от страната протестират на два гранични пункта заедно с румънските си колеги

Около 100 тежкотоварни машини се събраха за протест в с. Кардам, като малко преди 10:00 часа потеглиха към границата

Земеделци от страната протестират на два гранични пункта заедно с румънските си колеги

Пътуването там е затруднено, тъй като колоната от камиони, които чакат да напуснат страната, е над 5 км. Не е ясно кога ще бъдат обработени и пуснати.



Земеделци от Добрич, Бургас, Карнобат, Ямбол и Сливен са се събрали, заедно с колегите си от Румъния, за да изразят своето несъгласие с регламента на Европейската комисия, който позволява безмитното влизане на зърнени храни от Украйна. Има протести на два гранични пункта в страната - Кардам и Русе. Румънците организират и протест в Букурещ, освен този на границата при Негру Вода.

Искането си остава същото - земеделците да бъдат чути и регламентът да бъде променен. Очаква се това наистина да се случи, защото регламентът касае всички държави, които са близо до Украйна. Земеделците отново повтарят, че са солидарни с украинския народ, но не и за сметка на българските зърнопроизводители.  

Земеделците предричат, че ако стоката им продължава да стои по складовете, тях ги очаква фалит. На земеделците им престоят две кампании - засяване на пролетници и жътва на есенници, но те нямат средства за това. 

Пътят е затворен с трактор, колоната стои и чака, не е ясно кога ще потръгне тя.