Над 57 000 лалета в тазгодишния Парад в Университетската ботаническа градина в Балчик

По традиция Университетска Ботаническа градина Балчик представя колекциите от луковични растения – Парадът на лалетата. Наречен така на цъфтящите в продължение на около месец и половина различни сортове луковични растения

Над 57 000 лалета в тазгодишния Парад в Университетската ботаническа  градина в Балчик

Започна поетапния цъфтеж на засадените през есента над 58 000 бр. луковици пролетно цъфтящи видове – лалета, зюмбюли,  нарциси и мускари.  Масовия цъфтеж се очаква около Великденските празници.



Лалетата са над 57 000 бр. от 85 сорта. Новите за градината сортове лалета са 47 от всички групи  и класове: простоцветни ранни и късни лалета, кичести ранни и късни лалета, триумф, дарвинови хибриди, лилиевидни, ресничести, веридифлора, рембранд, папагали, многоцветни и ботанически лалета, включващи класовете кауфманиана, фостериана и грейги. Традиционно най-много сортове имаме от Клас Триумф, попадащ към средно-ранно цъфтящите лалета. Изборът този клас да бъде с най-много представители е пряко свързан с периода на цъфтеж (пикът на Парада на лалетата) и необходимото време за изхранване на луковиците, преди подготовката на цветните площи за последващото зацветяване с лятно цъфтящи видове. 


 

Новите сортове лалета са предимно представени в Градина Разсадника и Божествена градина в партери с обща площ от около 1 200 кв.м. И тази година сме подбрали нови и интересни сортове с разнообразие в цветния спектър и неговите нюанси, които ще бъдат магнит за любителите на луковичното растение. Посетителите на Университетска ботаническа градина Балчик, отново ще имат възможност да се порадват на обикновени, ресничести, божуровидни и дори многоцветни (с повече от един цвят на стъблото) сортове лалета.