Напусна ни основателят на ансамбъл „Добруджа“ Атанас Генчев

„Поклон, Маестро“, написа Стоян Господинов, главен художествен ръководител на Професионалния фолклорен ансамбъл „Добруджа“

Напусна ни основателят на ансамбъл „Добруджа“ Атанас Генчев

На 98 годишна възраст от този свят днес си е отишъл един от най-почитаните и обичани музикални дейци не само в Добрич, но и в цялата страна. „Човекът, дал началото на едно велико дело“, както пише за него Стоян Господинов, прекара последните години от живота си в Дома за стари хора в Добрич, където до последно продължаваше да дирижира създадения от него хор „Лира“.



Атанас Генчев е роден на 1 декември 1924 година, взема участие във Втората световна война, по време на която се запознава със съпругата си и двамата споделят радости и мъки в продължение на 49 години. Работи като кларнетист в Пловдивския духов оркестър, в Добричкия духов оркестър, в Симфоничния оркестър към Варненската опера, той е основател на Добруджанския ансамбъл за народни песни и танци.  Атанас Генчев е носител на множество награди в своя творчески път. Орден „Кирил и Методий“ трета степен за дейността си като оркестрант-майстор на Духовия оркестър в Добрич, впоследствие и първа степен, носител е и на „Бронзова лира“, а впоследствие и на „Златна лира“, носител е на почетния знак на град Добрич и още много други. 

Последното му интервю в Добрич Онлайн

Мир на душата му и дано музиката винаги е с него!