Даниел Димитров: Младите хора имат предимство в земеделския бизнес

Даниел Димитров е от земеделско семейство. Той върви по стъпките на дядо си и майка си. Завършва специалност „Оперативно счетоводство“ във ФСГ „Васил Левски“, сега продължава образованието си в Нов Български университет, учейки предприемачество. Наред с това, той работи в семейното стопанство, помагайки с развиването на бизнеса

Даниел Димитров: Младите хора имат предимство в земеделския бизнес

Има ли таван на развитието на хората в България? 



Не, не мисля. Смятам, че това всеки си го определя сам. Когато човек има амбиция е способен да постигне каквото реши, че иска. 

Смяташ ли, че младите имат шанс за добро развитие в страната?

Абсолютно. От моя личен опит хората те оценяват още повече, когато си млад човек с цел и хъс. Също така времето е в твоя полза. А държавата е просто инструмент, който би трябвало да работи с теб. 

В бранша, в който работиш, дава ли се еднакъв шанс на младите хора и на възрастните, които имат повече стаж? 

Младите имат предимство в бизнеса, в който аз се развивам. Има повече помощи и проекти, които целят да мотивират младите хора да работят. Но понякога стажът взима превес. 

Имаш ли усещане за безвремие, виждайки нестабилната политическа обстановка в страната?

Ситуацията както на световно, така и на държавно ниво през последните три години определено дава усещането, че сме „на пауза“. В такива моменти човек трябва да търси позитивните неща, които да извлече от тези ситуации, дори и да са малко. Доколкото за бизнеса, когато няма редовно правителство, той трябва да бъде много въоръжен с търпение.  Без правителство е почти невъзможно приемането на закони и наредби, с цел улесняване или решаване на проблеми на даден бизнес. Това виждам като най-голяма пречка и проблем на това ние да сме от години в такава ситуация.

Каква беше обстановката в земеделието, когато имахме служебно правителство?

Заместник-министърът на земеделието е човек, който разбира от бизнеса и се интересува от него. Аз съм бил на няколко срещи с него, чрез националната асоциация на зърнопроизводителите. Смея да кажа, че той навътре в сферата, разбира самия бизнес. Вслушва се в проблемите на дадени региони и работи доста усилено за това да ги реши. Но въпреки това неговото време е ограничено, както се казва, докато не се избере някой нов. Но за времето, в което представляваше министерството на земеделието, той свърши доста добра работа. 

Подкрепяш ли протестите на земеделците, които се състояха през последните дни?

Абсолютно ги подкрепям. Това е най-семплата форма на протест – мирна, с цел да покажем нашите искания. Естествено, че може ситуацията да ескалира, но нито секторът желае това, нито на хората би им било приятно да се блокират градове и главни пътища, нужни за транспорт на неща от първа необходимост. Подкрепям протестните действия и се надявам, заедно с другите държави, които ни подкрепят, да бъдем чути. Надявам се това да се случи в рамките на следващия месец. 

Притесняват ли те високите нива на корупция в държавата? Смяташ ли, че е възможно да развиваш бизнес в този климат?

Според мен държава без корупция няма. Факт е, че спрямо европейските показатели, в България процентът на корупция е малко по-висок. Но за да има корупция, трябва да има кой да я финансира. Силно вярвам, че ще дойде момент, в който хората ще свикнат, че не е това единственият начин да се постигат цели и да се прави бизнес в държавата ни. Аз лично не съм имал сблъсък с този проблем в България, но това е поради простата причина, че пред себе си имам пример за честен и почтен бизнес, на който никога не се е налагало да финансира сивата икономика. 

Доволен ли си от живота в България?

Няма как да кажа, че е перфектен, но съм убеден, че на всяко място хората се сблъскват с различни проблеми. За мен България е далеч от най-лошото място, на което човек може да иска да се развива. Даже е доста добро.