За какво да внимаваме, когато резервираме ваканцията си

За какво да внимаваме, когато резервираме ваканцията си
iStock
Платформата „Ние, потребителите“ напомня, че всеки, който иска да направи резервация за великденските и майските празници и за лятото, трябва да побърза, защото с всеки изминал ден добрите възможностите намаляват

„Не трябва да разчитаме на оферти в последната минута и е хубаво още отсега да си организираме всичко, защото така ще ни е по-спокойно, когато избираме и сравняваме предложенията. Също така, няма да разчитаме на някакви допълнителни послания към тях – „Само сега!“, „Най-изгодно!“ и така нататък – неща, които, за да бъдат доказани, че са верни, изискват малко повече проучване от наша страна, което понякога не правим, предоверяваме се и оставаме излъгани“, каза Габриела Руменова от „Ние, потребителите“. 


Експертът посочи най-честите нарушения, с които хората могат да се сблъскат по време на почивката си. 


„Понякога семейни хотели се рекламират като хотели, а в други случаи най-обикновени хотели се представят за спа обекти. Има специална наредба, в която е описано много подробно какви са изискванията към местата за настаняване, които ще се наричат "спа и уелнес". 


Тя разкри, че се среща и нарушението обект да бъде представян с повече звезди отколкото реално притежава по удостоверение за категоризация. „Добре е да се провери какви заведения можем да посетим – барове, ресторанти, както и звездите им. Не е лошо и да се прегледат онлайн менютата им, ако имат такива, за да можем да се ориентираме и за ценовите равнища“, обяснява Руменова.


За да избегнем излишни рискове, от „Ние, потребителите“ препоръчват преди да направим резервация, да проверим в регистрите на страницата на Министерството на туризма: https://ntr.tourism.government.bg/ .


При нарушения потърпевшите да реагират, като първо се обърнат към търговците, а след това и към контролните органи. За нередности като невярна информация в офертите и непредоставяне на част от обещаните услуги, включително и във ваучерите, които се издават за настаняването правомощията са на Министерството на туризма и Комисията за защита на потребителите. Също и в случаите, при които се отиде на място и се окаже, че гостът не може да бъде настанен, защото нещо не е наред с резервацията му. При проблем с чистота туристите могат да сигнализират в съответните Регионални здравни инспекции. 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+