Разследване под надзора на Районна прокуратура Добрич се води за опит за измама на възрастна жена

Телефонната измама е била предотвратена от служители на ГКПП Дуранкулак. Потърпевшата е носела в себе си сумата от над 3 500 лв.

Разследване под надзора на Районна прокуратура Добрич се води за опит за измама на възрастна жена

На 11 март 2023 година 82-годишна жена от град Каварна получила обаждане на домашния си стационарен телефон. Първо с нея разговарял мъж, представил се за началник на полицейско управление и я предупредил, че може да е потенциална жертва на телефонна измама. След това жената получила второ обаждане от друг мъж, който изиграл ролята на измамника – заплашвал я, обиждал я и направил опит да я заблуди. След като приключил вторият разговор, пострадалата получила отново обаждане от мнимия полицейски началник. Той я успокоил и й дал наставления как може да съдейства за залавянето на тези, които опитали да я измамят.
Жената била инструктирана първо да се придвижи до град Добрич с такси, след което да поеме към Румъния, като трябвало да поддържа версия пред таксиметровия шофьор, че отива в съседната държава, тъй като й се е родило внуче. Фалшивият полицай уверил потърпевшата, че синовете й са под полицейска закрила в град Добрич, и затова е още по-важно тя да съдейства. 82-годишната жена взела всичките си налични спестявания в размер на 3560 лева и тръгнала.

Изпълнила указанията и се озовала на границата във северната съседка на Р. България. Там таксиметровият автомобил бил спрян за проверка от служители на ГД „Гранична полиция“. Те се усъмнили, че има нещо нередно, тъй като жената била изключително притеснена. След проведена дълга беседа с нея, тя била убедена, че е станала жертва на опит за телефонна измама.

Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Районна прокуратура - Добрич. Предприети са множество действия за установяване на фактическите извършителите на измамата.