Община Добрич да финансира обследването на жилищните блокове предлагат съветниците от ГЕРБ-СДС

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС в Добрич са внесли в местния парламент проект на решение за подкрепа на сдруженията на собствениците на многофамилни жилищни сгради, които искат да кандидатстват за европейски средства за саниране, съобщават от офиса на ГЕРБ в Добрич.

Община Добрич да финансира обследването на жилищните блокове  предлагат съветниците от ГЕРБ-СДС

В момента има отворена процедура по Националния план за възстановяване и устойчивост  за подобряване на енергийната ефективност на сградния фонд, като предложението е Община Добрич да събира и подава необходимите документи.



Освен това се предвижда местната управа да отдели 1,2 млн. лв. от бюджета си за краткосрочни заеми за сдруженията за извършване на техническо обследване и издаване на паспорти на сградите. Това трябва да се случи преди да бъдат подадени проектните предложения по процедурата от НПВУ „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап I“. Ако в последствие собствениците бъдат одобрени за саниране, направените разходи за обследване ще бъдат възстановени на общината. Неободрените пък ще могат да кандидатстват отново по втория етап на мярката от юни до декември. В случай, че пак не бъдат класирани, ще трябва да върнат парите на местната власт в срок до 12 месеца.

Според председателя на групата на ГЕРБ-СДС Иво Пенчев предложението ще помогне на около 100 етажни собственици, регистрирани по Закона за управление на етажната собственост, да се справят бързо с изискванията по програмата и да подадат документи преди крайния срок на 31 май 2023 г.

Проектът на решение ще бъде гласуван на следващата сесия на Общинския съвет в Добрич идния вторник, 31 януари 2023 г.