23 януари – Международен ден на почерка

Учреден през 1977 г. от Асоциацията на производителите на инструменти за писане, за да се признае влиянието на писането и да се насърчи допълнително използването на инструменти за писане

23 януари – Международен ден на почерка

Годишнина от рождението /1737/ на американския държавник Джон Хенкок, пръв поставил подписа си под Декларацията за независимост на САЩ.



Почеркът е строго индивидуален начин на ръчно изписване на букви, цифри и други символи, приложен чрез средство за писане като молив или химикал. Именно защото всеки един човек пише по уникален начин, почеркът би могъл да послужи за идентифицирането на автора на даден документ. Не е изключено влошаване на почерка в резултат на прекарани заболявания.

Почеркът на всеки един човек е различен, като изключение не правят дори и близнаците. Tой може да се промени с времето. Характеристиката на един почерк включва: специфичната форма на буквите, тяхната закръгленост или заостреност, разстоянията между буквите, наклон на буквите, ритмичното повторение на елементи, оказан върху хартията натиск и размер на буквите.

Източник Уикипедия