Народни представители от областта с обща кауза за съхраняването на историята на Добруджа

Мая Димитрова от БСП и председателят на Комисията по култура и медии Иван Ченчев застават зад каузата за съхранението на историята на Добруджа, както и подпомагането на Добруджанския научен институт

Народни представители от областта с обща кауза за съхраняването на историята на Добруджа

Инициаторът на срещата е категоричен, че Добруджа и нейната история са национално богатство и трябва да се застане в тяхна подкрепа.



Председателят на Добруджанския научен институт Борис Спасов подчерта, че е необходимо Добруджанският научен институт да бъде финансиран по подобие на Тракийския и Македонския.

Проблемът, по думите им е, че служебното правителство е отказало да внесе нов бюджет, а е удължило стария, което не позволява да се търси финансиране за института. Той е създаден през 1932 г. и негов пръв председател е проф. Михаил Арнаудов, в него работят изтъкнати учени и писатели, сред които Дора Габе, Антон Страшимиров, Йордан Йовков.

Решенията, вследствие на срещата, са в краткосрочен план да се финансира издаването на пети том на историята на Добруджа, а в дългосрочен - да се осигури държавно подпомагане на института. 

В срещата взеха участие и народните представители Деница Сачева от ГЕРБ, Ертен Анисова - ДПС и Константина Петрова от Възраждане.