Над 30 декара тръстика изгоряха за два дни край Шабленското езеро

За случая ще бъде уведомена Районната прокуратура в Каварна за предприемане на действия по компетентност. Ако се установи, че пожарите са умишлени ще бъдат предприети административно-наказателни действия по реда на екологичното законодателство

Над 30 декара тръстика изгоряха за два дни край Шабленското езеро

Първият пожар е възникнал в следобедните часове на 1 януари. Проверка на охраната на северните защитени територии на РИОСВ-Варна е установила, че е засегната тръстикова растителност с обща площ около 25 декара, в северозападната част на ЗМ „Шабленско езеро“. 



Ден по-късно, на 2 януари, отново следобед пламва и пожар в източната част на защитената местност. Охраната установява, че пожарът е на площ от 7 декара. Той своевременно е овладян, засегнати са сухи тревни съобщества и тръстикова растителност.

На територията на двата пожара не са установени засегнати и бедстващи животински видове.

Повторен оглед от екоинспекцията е извършен и днес. Установено е, че част от засегнатата от пожарите територия попада в две защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000- за опазване на дивите птици - „Шабленски езерен комплекс” и за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна - „Езеро Шабла-Езерец“.

Екоинспекторите очакват засегнатата растителност да се възстанови до няколко месеца, с настъпването на пролетния сезон.