Режисьорите решиха: Уди Алън срещу Скорсезе

Американската гилдия на режисьорите определи номинациите за ежегодните си награди. Историята сочи, че почти винаги победителят в категорията за най-добър филм тук става и носител на Оскар в най-престижната секция.

Режисьорите решиха: Уди Алън срещу Скорсезе
58 от 64 – точно толкова са случаите, в които най-добрият филм според гилдията на режисьорите в САЩ се е оказал и избраникът за заглавие №1 от Филмовата академия, сочи проучване на британския The Guardian.

През 2012 г. режисьорите решиха да заложат на някои от най-възрастните си колеги, като фаворити изглеждат 76-годишният Уди Алън и 69-годишният Мартин Скорсезе съответно за „Полунощ в Париж“ и триизмерния експериментален „Юго“. Интересно е, че и двамата имат Оскари – Алън от 1977 за „Annie Hall“ и от 1996 за цялостен принос, а Скорсезе с „От другата страна“ от 2006 и за цялостно творчество от три години по-рано.

Александър Пейн с „Потомците“, Дейвид Финчър с „Мъжете, които мразеха жените“ и Мишел Хазанавичус с „The Artist“ са другите три номинации за голямата награда на рижисьорите.

Сериозно пропуснати обаче изглеждат трима души – Стивън Спилбърг, Терънс Малин и Ларс фон Триер. Спилбърг представи през мината година War House, Малик спечели с „Дървото на живота“ „Златна палма“ в Кан и награда за режисура от американските критици, а „Меланхолия“ на Триер стана филм №1 отново според критиците.

Наградата на гилдията на режисьорите ще бъде връчена на церемония в Лос Анжелис на 28 януари. Припомняме, че миналата година победител се оказа Том Хупър за „Речта на краля“.