Скоро без такса за багаж в самолета

В най-скоро време пътуващите със самолет няма да плащат допълнителни такси за багаж и чекиране, а билетите ще могат да бъдат прехвърляни без доплащане на името на друг човек.

Скоро без такса за багаж в самолета

Това става реална възможност, след като Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите прие с пълно единодушие доклада на д-р Антония Първанова за функционирането и прилагането на правата на пътниците, ползващи въздушен транспорт в Европа.

 

Д-р Първанова получи над 900 сигнала за нарушения на правата на пътниците със самолет още в първия ден, след като в началото на юли бе избрана за главен докладчик по досието за функционирането и прилагането на правата на пътниците, ползващи въздушен транспорт в Европа. Въз основа на получените от България сигнали българският евродепутат изготви доклад, който фокусира най-разпространените проблеми на потребителите.

 

Най-често срещаните неволи са липсата на информация за правата на пътниците, особено при голямо закъснение или отмяна на полет. При подготовката на доклада, д-р Първанова работи в тясно сътрудничество с представителите на всички политически групи в Европейския парламент. Българката успя да постигне консенсус по всички въпроси, които бяха предложени от нея.

 

Гласуването с абсолютно единодушие е доказателство за отличната работа на евродепутата по това досие. "Следващата стъпка е този доклад да бъде гласуван и от Комисията по транспорта. Съвместната ми работа с техния докладчик - г-н Кийт Тейлър и фактът, че получих подкрепата му по моите предложения, ми дава увереност, че докладът ще получи пълно одобрение и в транспортната комисия", заяви след гласуването д-р Първанова.