Половината от внесеното количество украински слънчоглед в Европа е останал в България

По данни на Министерството на земеделието внесеното количество слънчоглед от Украйна от май месец насам в България е 720 000 тона.

Половината от внесеното количество украински слънчоглед в Европа е останал в България

Внесеният украински слънчоглед се равнява на две трети от годишното производство на слънчоглед в България.  Складовете на производителите на олио са пълни, а родният слънчоглед залежава, посочи председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. По думите й нищо от обещанията след протестите през септември в България и още над 10 страни в Европа във връзка с безмитния внос на зърно от Украйна не е изпълнено до момента. „Ясно заявихме още тогава, че този натиск, който ще бъде упражнен върху българския пазар, със сигурност ще наруши търговията и това е вече факт“, заяви Радостина Жекова. Второто искане на зърнопроизводителите беше да се упражнява контрол върху качеството на внесения слънчоглед, за което все още няма данни да се прави нито на границата при Силистра, нито на ГКПП Кардам. Украйна работи стока по начин, който не е разрешен в ЕС, това е и основният мотив за извършването на фитосанитарен контрол. 



Зърнопроизводители от Полша преди една седмица са направили констатацията, че цените на продукцията в пограничните на Украйна страни, включително и на България, благодарение на украинския внос, са спаднали с 40%. „Търговия няма, много малко са сделките, които се сключват в момента. Слънчогледът сега се търгува на цени под 1 000 лв. за тон, хлебната пшеница сега е около 560-570 лв. за тон, като разликата в сравнение с цените от преди няколко месеца е изключително голяма“, споделя Радостина Жекова. Според нея тези цени ще доведат до големи затруднения земеделците, които не са реализирали високи добиви през тази година.

Притеснения предизвикват и заявките производството през 2023 година да е с допълнително оскъпяване от още 40%. 

В момента складовете на всички кооперации в област Добрич са пълни с продукция, посочи председателят на Областния съюз на земеделските кооперации Кирил Комитов. Очакването за спад на цената на олиото в търговската мрежа с вноса на украински слънчоглед на много по-ниски изкупни цени от родния не се реализира, допълва Комитов. „Аз съм убеден, че българският слънчоглед е с много по-добри качества от украинския, защото при нас има контрол и съгласно директивите на ЕС не можем да влагаме препарати и други компоненти, които са против изискванията на съюза“, посочи Комитов. Той потвърди думите на Радостина Жекова за липсата на търсене на българска продукция и заяви, че цените на пшеница, царевица и слънчоглед са спаднали драстично. В същото време няма и търсене. По думите на Комитов в началото на следващата година се очаква да започне внос и на царевица от Украйна, което още повече ще затрудни родните зърнопроизводители.