Мая Димитрова: Ремонтът на пътя Генерал Тошево - ГКПП Кардам следва да стане през 2023г.

Мая Димитрова - народен представител в 48-мото НС, разказва за Добрич Онлайн какви отговори е получила на днешния парламентарен контрол относно прословутия ремонт Генерал Тошево - ГКПП Кардам

Мая Димитрова: Ремонтът на пътя Генерал Тошево - ГКПП Кардам следва да стане през 2023г.

Какво отговори министър Шишков на запитването Ви относно ремонтите по пътя Генерал Тошево – ГКПП Кардам?



Това, което ми отговори министърът на регионалното развитие и благоустройство, е че към настоящия момент ще се запълнят дупките, но ремонтът, който наистина се очаква да се направи в цялост – с полагане на асфалт, следва да стане през 2023г., тъй като фирмата, която е била определена за изпълнител е декларирала, че тя не би могла, в рамките на тези средства, да извърши ремонта, който е нужен, за да има качествено асфалтиране. Така че е необходимо да бъде избран нов изпълнител и ремонтът няма как да се завърши тази година, а ще се довърши следващата година, като съответно се проведе прецедура за избор на нов изпълнител. По този повод аз отговорих, че за да се откаже фирмата, вероятно не е направена индексация, защото в 47-мото НС, народните представители взехме решение и съответно за това индексиране. За съжаление не е имало явно методология, затова не е и предложена индексация. Министърът ми каза освен това, че по отношение на големите дупки точно до ГКПП Кардам, където положението беше трагично, към настоящия момент те са запълнени. Важното е, че сагата продължава и колите ще могат да преминават не бих казала спокойно, но малко по-лесно. Но за съжаление ремонтът, който беше предвиден няма как да се осъществи до края на годината и още по-малко, както ни беше обещано – до края на август месец 2022г.

А относно зазимяването на пътищата в област Добрич?

Министърът твърди, че по информация на областната АПИ е започнала подготовката - до 20 ноември ще приключат ремонтите и почти всички пътища в област Добрич ще бъдат готови за зимата.

Най-вече обърнах внимание на път „Козлодуйци-Лясково“, който беше в окаяно състояние, но доброто е, че наистина е започнал ремонтът на този път и що-годе хората ще могат нормално да се предвижват, тъй като по този път имаше подписки и протести пред областна управа. Доброто в случая е, че макар да не са направили основен ремонт, поне ще има частична рехабилитация, за да не си пукат хората гумите на автомобилите и да могат линейките да достигат населените места, когато има нужда.