Добричлията Момчил Петков ще се бори за световна титла по шахмат

Момчил е най-младият гросмайстор в българската шахматна история, а днес той потегли към Италия, където ще се бори на световно състезание до 20 години

Добричлията Момчил Петков ще се бори за световна титла по шахмат

Разкажи ни за последното си състезание в Румъния



Беше успешно състезание, не допуснах нито една загуба – 3 победи и 6 ремита. За втори път играя на такова състезание, преди това играх в Турция. Това е отборно състезание – 10 отбора, като се играе на 6 дъски и канят различни държави във всеки отбор. Аз играх в отбор Галац, бях на втора дъска и станах първи там. 

А какво предстои в Италия?

Това е световно до 20 години, още по-престижно. Може да се каче, че състезанието в Румъния беше подготовка за световното, защото е много по-важно за мен. За втори път ще играя на световно и бих казал, че първия път, когато играх не бях все още достатъчно добър, за да се боря за първите места. Сега се надявам на по-престижно представяне, да се класирам в челните места.

Какво най-много обичаш в шаха?

Колкото повече научаваш, толкова повече разбираш, че не знаеш. Прекалено е комплексно, не мога да кажа точно. 

Какъв е мисловният ти процес преди да направиш ход?

Мисля за различните опции, обикновено правя оценка и план. 

Изучаваш ли своите опоненти?

Да, преди всяка партия разучавам техните партии, всеки опонент си има профил и им разглеждам партиите, как играе, какви дебюти избира и се подготвям. 

Писва ли ти от шаха понякога?

Не. Имал съм преди моменти, в които не съм играл толкова успешно и може би не съм бил толкова доволен от представянето си, но чак да кажа, че не искам да играя повече – не е било. 

Колко често учиш шах?

Всеки ден. Когато съм на училище ми остава по-малко време – около 4-5 часа, но ако съм по-свободен, мога и 10 часа. 

Къде грешат играчите, които засядат на едно ниво?

Мисля, че за да напредваш, трябва да играеш с колкото може повече по-добри от теб играчи, мисля че това е най-важното и се опитвам сега това да правя. За мен е по-важно да играя с възможно най-силни играчи, независимо от резултата. Мисля, че това е най-бързият начин да стана по-добър.

 

Пожелаваме късмет на Момчил в Италия!