По-ниски добиви от царевица и слънчоглед тази година

Жътвената кампания при пролетниците е към края си. Според зърнопроизводителите обаче пазарът у нас е почти замрял.

По-ниски добиви от царевица и слънчоглед тази година

По информация на областната служба „Земеделие“ в Добрич от засятите 853 850 дка със слънчоглед,  842300 дка вече са ожънати.  А срденият добив от маслодайната култура за областта е около 259 кг/дка. Миналата година жътвата приключи при среден добив  285 кг/дка.



Близо 90% от царевицата в областта също вече е прибрана от стопаните.  Реколтирани са общо 791720 дка при среден добив за областта около 547 кг/дка, при 743 кг/дка през миналата година.

Независимо от добивите, високи или не, пазар на родната продукция няма, разказват зърнопроизводителите. Единични сделки има при пшеницата, която се търгува за около 640 лева за тон.  В началото на жътвената кампания царевицата се е продавала за около 600 лева за тон, но след вноса от Украйна, цената се е сринала. По информация на стопаните, не е ясно с какви качества е, тъй като за разлика от произведената у нас, в Украйна е разрешено отглеждането на ГМО култури. Най-трагично е положението при изкупните цени на слънчогледа. Там евентуални сделки би имало, ако производителите се съгласят на цена от 1100 лева/ тон. Припомняме, че през март тази година маслодайната култура  се търгуваше за около 2000 лева/тон.  Никой от родните преработватели не купува слънчоглед, тъй като складовете им са пълни с вносен от Украйна.

И независимо от липсата на пазар, сеитбата за новата стопанска година вече е в ход. Засяти са  75880 дка с пшеница, 27350 дка с рапица и 12855 дка с ечемик, съобщават от Областната служба по земеделие.