Млади музиканти с европейска кариера с концерт в Добрич

Проектът “Нова музикална сцена” представя талантливата цигуларка Йоанна Русева и пианиста от Франция Гийом Венсан.

Млади музиканти с европейска кариера с концерт в Добрич

Концертът е на 28 септември от 19:00 в Огледална зала “Нели Божкова”. Ще прозвучат творби основно от френски и български композитори.


Проектът “Нова музикална сцена” представя в Добрич младия талант Йоанна Русева, цигулка, която очарова меломаните в града още миналата година, и пианиста от Франция Гийом Венсан. Гастролът на изгряващите звезди е на 28 септември в Огледална зала “Нели Божкова”, като организаторите са осигурили вход свободен.

Двамата млади изпълнители вече имат забележителни успехи на конкурсния и концертен подиум като солисти и камерни музиканти. В програмата на концерта са основно творби от френски и български композитори, а акцент в нея е 100-годишният юбилей на един от корифеите  на българския музикален модернизъм Лазар Николов. 

Йоана Русева споделя пред Нина Локмаджиева как двамата изпълнители събират в този проект своите идеи за един нов репертоар:

“Двамата с Венсан свирим заедно от почти две години, въпреки трудностите около пандемията. Той живее в Париж и учеше като мен във Виена, наскоро завърши, но въпреки това продължаваме работата си заедно, като най-често имаме концерти във Виена. Венсан е пианист с изключително богата биография и с много силно сценично присъствие, изпълнява всичко с невероятна лекота, работата с него е невероятно удоволствие ,изпълнена е с много спокойствие и всеки път преоткривам много неща в моето свирене за себе си, което е от главните цели на едно добро камерно партньорство в музиката.

В този проект ние искахме да направим една комбинация от френска и българска програма - от музикалните култури на страните, от които идваме. Мислехме да включим и няколко юбилейни момента, от които остана творба на Лазар Николов, по-различно планирахме в началото, но човек трябва да може да променя плановете си. Започваме с Равел - Соната за пиано и цигулка - една от най-красивите творби за камерна музика от ХХ век, която се съчетава със соловата пиеса от Равел, която аз ще изпълня - Павана. Кройцеровата соната на Бетовен е огромно, много тежко произведение и за изпълнители, и за публика, избрахме го като предизвикателство, защото за всяка камерна двойка това е едно от най-мечтаните произведения.

Мислихме да изпълним творба от Сен-Санс, но накрая включихме Виенявски с Фауст Фантазия по музика от операта на Гуно “Фауст”, защото решихме, че като настроение и като музика тя по-добре се свързва с Равел и с Лазар Николов, отколкото Сен-Санс.

Българският композитор Лазар Николов е от важните точки в тази програма. Той има много специално място в моето сърце - основната биография за него е написана от майка ми проф. Ангелина Петрова. Но и като музика въздейства и на двама ни с Венсан, ние много обичаме по-късната, по-модерна музика от ХХ век и когато почнахме да репетираме неговата соната, си казахме, че Лазар Николов би трябвало да е много по-познат и ще се опитаме да го направим по-познат, защото музиката му е невероятна, изключително иновативна и заслужава много повече внимание от това, което получава досега.

За първи път ще изпълним пред публиката във Варна и Добрич точно тази комбинация от произведения, но се надяваме тя да се превърне в наш репертоар.”

Началото на концерта на 28 септември в Огледална зала “Нели Божкова” е в 19:00.