Бичът „инсулт” - как да го познаем и избегнем

Мозъчните инсулти са третата по ред причина за смъртност сред населението, след сърдечните заболявания и туморите. Сред социално значимите, широко разпространени болести, днес те заемат първо място, а нашата страна е сред първите в света по заболеваемост и смъртност от инсулт.

Бичът „инсулт” - как да го познаем и избегнем

Статистиката за отиващата си година още не е готова, но е факт тревожната тенденция, все повече млади хора да развиват болестта. „Възрастовата граница в момента е между 40 и 60 години основно, като най-честа жертва на инсулта са мъжете”, споделя д-р Ганка Андреева – началник Неврологично отделение в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич.



Във всички големи изследвания повишеното кръвно налягане се преценява като главен рисков фактор, водещ до мозъчен инсулт. Повечето пациенти обаче, нехаят за здравословното си състояние. Според д-р Андреева, голяма част от заболелите дори не знаят, че имат високо кръвно налягане, защото не си правят профилактични прегледи. Често хипертонията е придружена от наднормено тегло и висок холестерол.


В повечето клинични проучвания се доказва, че тютюнопушенето е по-висок рисков фактор, в сравнение с повишената употреба на сол, алкохол или заседналия начин на живот. Д-р Андреева дори го поставя на първо място. Всъщност, според психолози, точно сега е времето да се откажете от цигарите – в навечерието на Нова година, защото мотивацията да се започне наново, на чисто, стимулира волята за вземане и поддържане на едно такова решение.


Захарният диабет също е сред предпоставките за инсулт. Рискът при тези пациенти се увеличава почти три пъти.
Затова най-важна е профилактиката – постоянно следене на кръвното налягане, прегледи и консултации със специалисти и спазване на здравословен начин на живот.

 

Що се отнася до употребата на алкохол, д-р Андреева казва, че лекарите на никого не забраняват да се почерпи,и с оглед на празниците, но с мярка!


Но, ако все пак ни сполети, първите признаци по които се разпознава инсултът са главоболие, често остро и нетърпимо, понякога придружено с гадене и повръщане, парализа на крака и ръце. За преходни нарушения в мозъчното кръвообращение говорят още световъртеж, залитане, промени в говора и зрението.


Инсултът е спешен медицински случай и веднага трябва да се потърси квалифицирана лекарска помощ. Нещо повече, д-р Андреева съветва при всяко главоболие, придружено от гадене и повръщане, да се потърси помощта на специалист.