Как да поддържаме кожата си здрава и красива през зимата

Множество фактори влияят негативно на кожата през настъпващия зимен сезон. През него кожата е изложена на редица негативни атмосферни въдействия - студ, вятър, рязка промяна на температурата. Влияние оказва и събирането на повече хора в закрити помещения.

Как да поддържаме кожата си здрава и красива през зимата

Тези фактори бързо се отразяват на здравето на кожата на лицето и ръцете ни. Най-честите симптоми са дехидратация, сухота, зачервяване, лющене, сърбеж. Активират се кожни заболявания като екзема, псориазис, атоничен дерматит.


 

В тази връзка потърсихме за съвет към добричлии дерматолога д-р Вяра Ангелова.

 

Нa първо място тя препоръчва използването на подходяща козметика през зимата. За здравето на кожата е важно използваните почистващи препарати да бъдат меки, а измивните средства трябва да бъдат гелове. Почистващите лосиони да са без алкохол, съветва добричкият дерматолог д-р Вяра Ангелова.

 

Нанасянето на подходящ крем е изключително важно за да може кожата да бъде максимално защитена. През деня са подходящи кремове „вода в масло”. Те създават защитен  слой, който не позволява на влагата да се изпаравя.

 

За вечерта са подходящи кремове „масло във вода”, като по този начин кожата се обогатява с влага отвън.

 

Не са за пренебрегване и слънчезащитните средства, особено когато има сняг и слънце.

 

За здравата кожа е важно въздухът в помощението да бъде влажен.

 

Правилното хранене през зимата също е от решително значение за красивата и здрава кожа. Набавяне на достатъчно вода за организма под формата на фрешове и чай, и консумирането на повече плодове и зеленчуци, ще имат благоприятен ефект. Избягвайте газирани напитки, кафе и алкохол, съветва още дерматологът д-р Вяра Ангелова.