Какво трябва да знаем за изработката на диамантени гоблени

Ако и вие сте сред запалените фенове, но все още не сте изработили първия си такъв гоблен, сега ще получите доза вдъхновение.

Какво трябва да знаем за изработката на диамантени гоблени

Изработката на диамантени гоблени в последно време се превърна в любимо занимание на много креативни личности.


Дори и да не ви се вярва, да се научите как да правите диамантена бродерия е доста просто. Тази техника е достъпна не само за професионалисти, но и за начинаещи.

Стандартният комплект за изработка на диамантени гоблени включва всички необходими инструменти и материали за творческото изпълнение на оригиналната идея.

Например, гумирана плътна платнена основа, със слой лепило и защитно покритие, върху които се нанасят кристалчетата.

В комплекта са включени и самите те – обикновено опаковани отделно в малки торбички.

Разбира се, ще се нуждаете и от специализирани инструменти - пинсети за полагане на камъчетата, пластмасови плочи, подробни инструкции с обозначенията на символите на схемата, както и изображението на гоблена в готов вид.

Ще се нуждаете също и от линийка, за да подравнявате с нея редовете.

Диамантени гоблени - видове схеми

В черно-бялата версия, отпечатана върху включената хартиена вложка, цветовете са изобразени с помощта на различни символи. Ако размерът на платното не е голям и картината не се отличава в огромно разнообразие от нюанси, този метод е напълно приемлив. В този случай обаче вероятността да направите грешка и впоследствие да я повторите е по-висока.

Вторият вариант е много по-удобен. Цветовата схема е приложена директно върху платното. В този случай работата напредва много по-бързо и е много по-лесно за начинаещите. Ако планирате да създадете сложно изображение, с много нюанси, по-добре е да изберете платно с приложена цветова схема.

Форма на кристалчетата

Има два вида - квадратни и кръгли кристали. Кръглите кристали се обработват на принципа на скъпоценните камъни. Те се използват най-добре за оформяне на орнаменти, флорални дизайни или причудливи зимни модели, като тези, които замръзват върху стъклото на прозореца.

Две картини, направени по един и същи модел, но с различни видове камъни, ще се отличават една от друга. Разнообразието от диамантени разфасовки придава на произведението богат, сложен блясък. В зависимост от ъгъла на падане на светлинния лъч, външният вид на картината се трансформира, блещука с всякакви нюанси.

Почти всеки модел диамантени гоблени не изисква някакво специално умение или знания, които биха отнели много време за заучаване. Този вид творчество е достъпно за всеки.

Основните изисквания са точност, постоянство и желание за създаване на красиво произведение на изкуството.

Техника на изпълнение стъпка по стъпка, подготовка на материалите и ход на работата

Първо трябва да изберете подходящо място за работа. Препоръчително е да се подготви равна, просторна повърхност и да се осигури добро осветление. Работата е прецизна, така че светлината трябва да е естествена.

Желателно е всички кристали да се разпределят в различни клетки на специален контейнер и да се номерират. Това значително ще улесни и ускори процеса.

Подгответе си следните инструменти: метална линийка за подравняване на редове и пинсети.

Най-добре е да започнете да запълвате платното от ъгъла. Не е необходимо да премахвате защитния филм от цялата повърхност. Адхезивното покритие трябва да се отстрани при необходимост, като се пристъпи към следващата зона само след като предишната е завършена.

Изсипете част от кристалите, необходими за запълване на определена площ от платното в прикрепената чинийка.

С помощта на пинсетите хванете камъка и внимателно го поставете върху слоя с лепило на платното, като го натиснете малко. Не залепвайте веднага силно кристала, тъй като в случай на неточност ще е трудно да се коригира. Но ако не натиснете достатъчно, някой лошо фиксиран диамант скоро може да се отлепи.

Ако кристалите са кръгли, трябва да ги вземете със специален стилет, след като нанесете малко лепило на върха.

При полагане на редовете е препоръчително да използвате метална линийка за подравняване.

Можете да продължите към следващия етап, след като вече сте изработели предишната зона.

Ако картината е голяма и се състои от няколко части, тогава краищата трябва да бъдат запълнени последно.

След приключване цялата работа трябва да бъде покрита с чиста кърпа и внимателно притисната с ръце. Това ще позволи на кристалите да се фиксират по-добре.

За да добавите блясък и да увеличите устойчивостта на износване на вашите диамантени гоблени, е добре да покриете готовите картини с акрил или пък обикновен лак за коса.