Графика с добавена реалност води зрителя в света на триизмерното (СНИМКИ)

Изложбата в Добрич представя творби от два отделни проекта, реализирани през 2021 г. в София и Варна.

Графика с добавена реалност води зрителя в света на триизмерното (СНИМКИ)

С вернисаж в Художествената галерия в Добрич стартира днес изложбата „Графика с добавена реалност“ на Светослав Косев. Пред медиите ,час по-рано от официалното откриване, авторите на дву- и триизмерните платна разкриха кое ги е вдъхновило да създадат тези предизвикващи еуфория у зрителите картини с добавена реалност.



Директорът на Галерията, г-н Недко Недков анонсира, че това е първата значима изложба, с която започва календарът на институцията за 2022г. Тази година доста често ще говорим за графика, каза той, тъй като в нашия план сме заложили много изложби ,посветени на графиката. Поканили сме и други автори, като ще имаме изложба чуждестранна графика и всичко сме посветили най-вече на пленера „Хартията“, който също ще бъде посветен на графиката и ръчната хартия в графиката. Класическата се придържа към утвърдени техники и т,н.,но в последните години, с навлизане на технологията, се появяват дигитален принт и добавената реалност.


Историята на тези проекти е дълга - всичко започна от идеята за картички покрай първия ни проект, резюмира Светослав Косев. Той създава графичните изображения, Атанас Марков добавя приложенията, чрез които те „оживяват“. 

В София преди години създадохме два проекта с интерактивни арт инсталации, разказа г-н Косев. Доразвихме ги в картички с добавена реалност, за да остане нещо за спомен на хората, които посещават изложбата тогава. От там пък идеята премина в картини, които да са по-мащабни от картички и ето го резултатът. Представихме го миналата година във Варна и повечето от нещата, които имахме пък като работа със Симеон от 2019г., по повод годишнината 700 години от смъртта на италианския поет Данте Алегиери, направихме с Наско и Симеон една комбинация от предишните два проекта. 

Изложбата включва графики, вдъхновени от безсмъртната творба на Данте „Божествена Комедия“ – 16 литографии, посветени на песни от „Ад“, „Чистилище“ и „Рай“.


Обединяването на два проекта в тази изложба под името „Графика с добавена реалност“ става благодарение на партньорството на Светослав Косев с двама колеги и приятели – Атанас Марков и Симеон Желев. Преди няколко години тримата създават арт-групата „Co-Interaction“, чиято дейност е насочена към създаването на проекти, включващи интерактивността в изкуството и използването на класически форми на изкуството и високотехнологични средства.

Атанас Марков е творецът, добавящ дигиталната реалност. Той обясни, че това се случва чисто технологично посредством софтуер, който е най-близък до софтуера за компютърни игри. 


Впечатляващият резултат се допълва и от калиграфските похвати, с които си служи Симеон Желев и с помощта на които картината „оживява“ в една реалност като от въображението на четящия книга с детайли, които ти помагат да видиш образа от различни страни с внушения в цвят и звук. Той сподели, че калиграфската намеса е чрез похвати за направата на книги, в които са „нарязани“ първоначално по-големите графики. Тектовете, които той изписва в графиката или илюстрацията,следват текста на Данте. Процесът е комплексен, за да се стигне отпечатъкът и най-накрая се получава от него книга. Външността на всяка една кутия за книги или самата книга е с различна корица. Но всяка част от тях следва идеята и първоизточника на художвественото произведение.


Първият проект е осъществен в гр. София под наименованието „Взаимодействие с въображаема реалност“ и включва интерактивните инсталации „Интерактивно-генеративни формации“, „Взаимодействие с технологичен организъм“, както и серия от 10 графични творби, придружени от добавена реалност. Част от тези 10 творби са включени в експозицията в добричката  Художествена галерия.

Всъщност, Добрич е вторият град (след Варна), в който се показват картините, свързани с Данте. Авторите са от Велико Търново, но там изложбата ще може да бъде видяна в по-допълнен вид чак на 24 май.