ДБГ поиска управляващите да препотвърдят забраната за добив на шистов газ

ДБГ поиска управляващите да препотвърдят забраната за добив на шистов газ
Движение България на гражданите призоваха управляващите да препотвърдят
забраната за добив на шистов газ в България.

От партията предлагат промени в законодателството, с които да се въведат завишени изисквания при оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на проекти, използващи технологията хидрофракинг.


Повод за позицията е решението на Варненски административен съд тази седмица да отмени забраната за добив на газ до Генерал Тошево. Това отново връща въпроса за експлоатация на находището в Добруджа, срещу което през 2017 г. имаше протести и местен референдум.


В писмо до министъра на околната среда и водите Борислав Сандов от ДБГ пишат, че граждани и земеделски производители са притеснени, че най-плодородните почви в България и на Балканите могат да бъдат съсипани. Причината е, че през находището минават 10 водоизточника, които при замърсяване с химикали могат да превърнат земи в североизточна България в „пустинни“.


"Апелираме министърът на околната среда и водите да упражни стриктен надзор върху директора на РИОСВ Варна, на който съдът постанови да проведе наново процедурата по ОВОС на проекта. Необходимо е да бъдат съобразени мнението на обществеността, кумулативният ефект с други проекти върху околната среда и специалното значение на Добруджа за България и Балканите", пишат още от ДБГ.


От партията уточняват, че енергийната независимост е важна цел за България и проучването на залежи от газ не трябва да спира. Те обаче, искат гаранции, че земите в „житницата на България“ няма да се превърнат в пустиня.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+