Добрич почете паметта на героите, донесли свободата на града

През 1878 година Долнодунавският руски отряд под командването на генерал лейтенант Цимерман освобождава Добрич.

Добрич почете паметта на героите, донесли свободата на града

От тогава всяка година на този ден отново си припомняме паметните боеве за Освобождението на града от османско владичество и прекланяме глава пред хилядите воини, дали живота си за свободата. 



144-годишнината от освобождението на града беше отбелязана с поклонение и поднасяне на цветя на паметника на ген. лейт. Цимерман. 

Панихида в памет на смелите воини, отдали живота си за свободата на Добруджа отслужиха свещеници от храм „Света Троица” в Добрич.

На церемонията присъстваха кметът на Добрич Йордан Йорданов, областния управител Галин Господинов, Владимир Климанов – генерален консул на Руската федерация във Варна, председателят на Общинския съвет в Добрич Нивелин Радичков, общински съветници, членове на кметския екип, представители на политически партии и движения, граждани и гости на Добрич. 

„Добруджа не е само равнина, гора и плодородна земя, а и бойно поле. През годините почти няма война, която да не засяга нашите земи. Затова може би Добрич е единствения град, който е освобождаван цели четири пъти. Не трябва да забравяме саможертвата на воините през Руско-турската освободителна война” – каза в тържественото си слово кметът на Добрич Йордан Йорданов. 

С минута мълчание присъстващите почетоха паметта на героите, донесли свободата на града и поднесоха венци и цветя на паметника в знак на признателност.