Днес е Световният ден на тоалетната

Денят се чества от 19 ноември 2002 г., съгласно решение, взето на Първата международна конференция на Световната организация на тоалетните в Сингапур, състояла се между 20 и 22 ноември 2001 г.

Днес е Световният ден на тоалетната

Липсата на канализация и водоснабдяване в света са причина за загубването на много повече животи, отколкото всички войни през XX в., сочат данните на световната организация.



Според тях, повече от 80% от канализацията на развиващите се страни се влива без пречистване в езерата, реките и бреговите зони.

В момента човек прекарва средно около три години от живота си в санитарното помещение, което отрежда на тоалетната важно място в живота ни. Близо 2,5 млрд. души по света обаче нямат достъп до елементарни санитарно-хигиенни условия. Заради липсата на канализация тези хора рискуват здравето си, а всяка година 1,8 милиона, предимно деца, губят живота си - по данни на световната организация.

Липсата на хигиена и санитарни условия е най-големият причинител на зарази в световен план, коментират експертите.

Сигурно затова вниманието на много компании, включително и технологични, е насочено към усъвършенстване на тоалетните, към които се добавят все повече екстри.

Новите технологии скоро ще направят излишна тоалетната хартия, а и ще превърнат тоалетната чиния от необходимост в начин за релаксация.

И на нашия пазар вече се предлагат електронни тоалетни чинии и седалки, които, с натискане на едно копче, могат да се използват като биде,  интимен сешоар, масажор. Освен това с функцията подгряване на седалката те се "борят" срещу дискомфорта от сядането на студено. Тези удобства всеки може да си осигури за между 360 и 1200 лева.

Възможно е в близко бъдеще и медицинските прегледи да бъдат заменени от посещения до тоалетната, благодарение на разработка на японска компания. "Умната" система може да измерва нивата на захарта в урината, кръвното налягане, телесните мазнини и тегло. Базовата й цена е около 3500 щатски долара, но все още не се предлага у нас.

Въпреки предразсъдъците, че тоалетната е едно от най-мръсните места, последните изследвания сочат, че по клавиатурата на компютъранапример има пет пъти повече вредни микроорганизми, в сравнение с тоалетната, а на бутон в асансьора - близо 40 пъти повече микроби.

За да стигне до сегашния си вид, тоалетната е претърпяла дълга еволюция. Първите тоалетни са на възраст 5000 години и са открити на Оркнейските острови, край бреговете на Шотландия. Те били построени до къщите, при това нямало нужда да бъдат чистени. Египтяните ходели до тоалетната в каменни ями, които след това заривали с пясък, който периодично сменяли.

Първата тоалетна чиния е китайска. Била на един от императорите, който управлявал през 50-100 г.. Тя била направена от злато и свързана с водопровода, така че водата отмивала всичко в канализацията.

За първи път обществени тоалетни били построени в Древен Рим през първи век. Римляните се събирали в тоалетните по 30-40 души, като водели през това време светски разговори.

Флавий пръв въвел заплащането в градските тоалетни. Негова е крилатата фраза, че парите не миришат.

През 1590 г. сър Джон Харингтън въвел тоалетната с водно измиване в Англия. Била направена за кралския двор. Понеже по онова време в Лондон обаче още нямало водопровод, слугите сипвали вода с кофи.

През 1861 г. тоалетната чиния била усъвършенствана от Томас Крепер, който я свързал с казанче за вода. А отходната тръба била така извита, че вътре оставала чиста вода и в помещението не миришело.

 

Източник: Vesti.bg